Paviljoen wordt van het strand gehaald in oktober 2017.
Paviljoen wordt van het strand gehaald in oktober 2017. Foto: Job Schepers

Uitzondering paviljoens geldt niet voor Texel

Algemeen

De NOS maakte gisteren bekend dat ministers Van Nieuwenhuizen en Ollongren aan de Tweede Kamer hadden gemeld dat strandpaviljoen in Nederland op het strand mochten blijven staan - zij het gesloten - om kosten te besparen. Navraag leert dat dit niet geldt voor Texel.

"Het kabinet ziet de maatregel als een steuntje in de rug van de strandpaviljoenhouders. 'Dit verkleint de kans dat ondernemers als gevolg van de coronamaatregelen in financiële problemen komen.' Strandpaviljoens mogen komende winter voor één keer blijven staan. Afbreken kost veel geld en die kosten hoeven ze nu niet te maken."

Deze maartregel geldt dus niet voor Texel. Voorlichting van de gemeente Texel laat desgevraagd het volgende weten:

"De gemeente heeft – na grondig overwegen - besloten op Texel geen uitzondering te maken. Niet-permanente paviljoens mogen dus in de wintermaanden niet blijven staan. Daarvoor zijn de volgende redenen: 

  • Het Texelse strandbeleid houdt in: druk in de zomer met recreatieve voorzieningen, leeg en natuurlijk in de winter. Bebouwing laten staan wijkt af van dit beleid en schept mogelijk een precedent voor de komende jaren. 
  • Op Texel moeten het gehele jaar paviljoens open zijn voor gasten. Permanente paviljoens moeten voldoen aan andere verplichtingen dan niet-permanente. Als die laatste groep ’s winters zou blijven staan, zouden zij ook aan deze verplichtingen moeten voldoen.
  • Niet-permanente paviljoens zijn niet weersbestendig en daardoor niet geschikt om het hele jaar op het strand te staan. Bij slecht weer is de kans op schade en rommel op het strand en in zee groter. 
  • Het zou niet fair zijn tegenover eigenaren van kiosken, sportaccommodaties, strandhuisjes en andere niet-permanente bouwwerken, die wel verwijderd moeten worden. 

Er zijn dus extra juridische en verzekeringsaspecten (en daarmee extra kosten) verbonden aan het jaarrond toestaan van niet-permanente bebouwing op het strand, ongeacht of het paviljoen geopend is of gesloten. Het landelijke besluit niet-permanente strandpaviljoens tijdens de winter te laten staan, brengt hierin geen verandering." 

Het aantal niet-permanente paviljoens op Texel is overigens gering. Het gaat hierbij om de (grotere) kioks bij 9 (niet het paviljoen zelf), de tweede paviljoens bij paal 15 en 17 en paviljoens bij paal 20 en paal 12.

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 51 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06