Logo texelsecourant.nl

Texel op Facebook: van vervoer tot geschiedenis en toerisme

Texel, een speciaal eiland. Niet alleen voor de bewoners, ook voor veel overkanters. Dit blijkt wel wanneer je rondspeurt op Facebook. Naast de vele bedrijven, beheren ook talloze particulieren een Facebookpagina over het eiland. Wat drijft hen en waarom zijn ze de pagina begonnen? Er zijn Facebookpagina's die zich richten op het vervoer op Texel, de geschiedenis, de natuur en het uitgaansleven. Voor dit artikel spraken we een aantal van de paginabeheerders. Hierbij zijn enkel particuliere initiatieven meegenomen, waarbij de keuze is gemaakt om pagina's met een winstoogmerk zoveel mogelijk te beperken. Door het grote aantal aan reacties hebben we niet alle pagina's mee kunnen nemen. We willen met dit artikel een klein inzicht geven in de Texelse Facebookwereld.

Vervoer

In juni dit jaar startten Martin van der Zwaag en Peter Stiggelbout de pagina 'Transport op Texel', een pagina vol met oude en nieuwe foto's van vrachtwagens, bussen en alle andere zaken die met transport te maken hebben. 'Wij zijn de pagina Transport op Texel begonnen omdat we het interessant en mooi vinden om oude herinneringen van vroeger op te halen. We krijgen erg veel enthousiaste reacties, bovendien krijgen we regelmatig foto's doorgemaild', vertellen ze. Maar wie vervoer en Texel zegt, zegt TESO, die mening is in ieder geval Jan Peter Kamermans toegedaan. Al sinds 1970 bezoekt hij als toerist het eiland en hierdoor heeft hij hier veel vrienden. Al sinds zijn eerste bezoek is Kamermans gefascineerd door de TESO en alles wat er mee te maken heeft. Om zijn ervaringen te kunnen delen startte hij de openbare groep 'TESO-fans'. 'Een ieder die betrokken is met de TESO, zijnde als medewerker, regelmatige passagier of Texelaar is van harte welkom! Op de pagina worden foto's van de huidige boten en foto's van de oude veerboten die nu ergens anders varen geplaatst . Bovendien sta ik vaak vooraan met informatie over de veerdienst', vervolgt Kamermans. De groep telt bij het schrijven van dit artikel 113 leden.

Geschiedenis

Toeristen komen vaak al jaren lang op Texel en wat is er leuker dan herinneringen ophalen en te delen. Dat vond ook Jeannette Schagen, sinds 1961 woonachtig op Texel. 'Ik zag van andere plaatsen soortgelijke pagina's die veel respons kregen, dus ik dacht laat ik ook eens iets beginnen over Texel. Als het niet aanslaat kan ik de pagina immers zo weer verwijderen. Maar binnen drie weken had ik bijna 1000 likes. Wat het zo leuk maakt is dat iedereen kaarten en foto's kan plaatsen en kan reageren. Zelfs op straat wordt er over gesproken. Mijn man verzamelt oude ansichtkaarten en zelf handel ik erin. Iedere dag plaats ik twee of drie ansichtkaarten uit onze eigen collectie en de rest wordt door anderen geplaatst', vertelt ze. Het resultaat mag er zijn. Een bezoek aan de pagina neemt je terug in de tijd en toont veel zwart-wit-plaatjes. Maar er is meer te vinden over de geschiedenis van ons eiland. Zo post Texelpedia, de schaduwsite van de online encyclopedie, dagelijks belangrijke of opmerkelijke feiten uit de Texelse geschiedenis die op die dag plaatsvonden. Op zestien september post de beheerder van de pagina: 'Na elf jaar afwezigheid keerde Jan Pieterszoon Coen op 16 september 1623 via Texel terug in het vaderland. Enkele dagen later werd de omstreden bestuurder ondanks zijn ongezouten kritiek door de Heeren Zeventien met eerbewijzen overladen. zo ontving hij ƒ7.000,- extra voor het stichten van Batavia en ƒ64.000,- achterstallige soldij.' Via de pagina komen de bezoekers een breed scala aan nuttige en minder nuttige geschiedenisfeitjes te weten.

Mooie plaatjes

Diverse Texelaars delen hun mooiste foto's met anderen. Sommige doen dat om hun werk te promoten, anderen puur ter vermaak van anderen. Marlon Paul Bruin is één van hen. Hij is oprichter van de pagina Texelpics, die hij begon als hobby naast zijn werk als grafisch ontwerper. 'Ik ben in november 2007 begonnen met elke dag een foto te posten. Naar het idee van Thomas Schlijper die het dagelijkse leven van Amsterdam vastlegt. Omdat mijn blog heel veel bezoekers trekt dacht ik onlangs, laat ik het ook op facebook en twitter zetten. Ik heb altijd mijn camera bij me en kan zo leuke gebeurtenissen en mooie luchten vastleggen en delen op mijn blog, facebook en twitter. Het staat los van mijn werk', legt hij uit. Inmiddels heeft Texelpics 119 'vind-ik-leuks' te pakken. Ook fotografen Lisette Theijssen, Patrick de Graaf en Pieter de Vries vertonen hun kunsten op Texel. Ondanks dat er hier een vaag gebied zit tussen commerciële doeleinden en entertainment zijn de pagina's 'Lisette op Texel Foto's', 'Fotograaf op Texel' en 'Pieter de Vries' zeker een bezoekje waard. De cultuursnuivers onder ons komen aan hun trekken op de pagina 'Texel Kunst' waar het werk van de lokale kunstenaars geshowd wordt.

Toerisme

Ook wie wil weten wat er dagelijks te doen is op Texel kan op Facebook terecht. Met meer dan 4.100 'likes' doet de pagina 'Texel' van Duncan Whyte het uitstekend. Dagelijks informeert hij de bezoekers over activiteiten, het weer en andere gebeurtenissen op Texel. 'Ik begon er mee omdat ik het leuk vond en ik wel benieuwd was hoeveel mensen ik zou bereiken. Eigenlijk post ik nooit iets commercieels. Of het moet al een speciaal evenement zijn dat ik de moeite waard vind voor mensen om een bezoek aan te brengen. De pagina bestaat nu ongeveer tweeëneenhalf jaar en sommige berichten hebben wel een bereik van 8.000, dat is toch geweldig", vertelt Whyte. 'Ik krijg ook vaak vragen van mensen over waar ze kunnen logeren. Dan verwijs ik ze naar de VVV, zoals ik al zei: ik doe het niet uit commercieel oogpunt.'

Ervaringen delen

Maar waarom alleen foto's of informatie delen? De openbare Groepen 'Texel - Fans' en de 'Texelverslaafdenclub' winnen aan leden. In deze groepen delen mensen ervaringen, laten ze zien wat ze aan het doen zijn en geven ze elkaar tips. Alles is welkom, mits het maar beschaafd blijft. Een andere pagina die niet vergeten mag worden is 'Ik hou van Texel', met over de duizend vind-ik-leuks een bron van reacties. Zo post een bezoeker: 'Wij vierden vakantie van 20 juli tot 10 aug hier op Texel, en Ik Hou Van Texel maar onze auto blijkbaar nog meer, die weigerde voor de slagbomen in de veerhaven om te starten en dus nu wachten op een nieuwe dynamo, morgen, wij moeten dus nog ff blijven'. Het is een goed voorbeeld het luchtige vermaak dat de verschillende pagina's bieden.

Enorm aanbod

Het aanbod is enorm, zeker wanneer je bedenkt dat dit alleen de particuliere pagina's zijn. De ene pagina is actueler dan de andere, zo is de beheerder van de de pagina 'Texelse nachtleven', uit De Koog sinds juli niet erg actief. Ook de manier waarop pagina's beheerd worden verschilt. Laat de ene beheerder geen reclame toe, de ander is hier makkelijker in. Bedrijven weten deze wegen goed weten te vinden. De pagina's motiveren toeristen en Texelaars duidelijk om foto's te delen, getuige het grote aantal verschillende 'posters'. Of je nu gewoon plaatjes wil kijken, de vakantie wil plannen, de geschiedenis wil volgen of op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws: op facebook is het te vinden.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

De burgemeester krijgt mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen woonoverlast op Texel.Reageren!