Ingrid Pastoor en Bianca Karcher achter de toonbank van Koot & Aercher.
Ingrid Pastoor en Bianca Karcher achter de toonbank van Koot & Aercher. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Woon- en lifestyle Koot & Aercher in Den Burg viert 5-jarig bestaan

Zakelijk

De verse artisjokken die elke dag bij de ingang van de winkel liggen, zijn er al vanaf het begin en gaan wat Bianca Kaercher betreft ook nooit meer weg.

Het zijn de blikvangers van Koot & Aercher, de woon- en lifestyle winkel die Bianca Kaercher en Mirjam van Kooten vijf jaar geleden begonnen in de Hogerstraat in Den Burg. Het jubileum wordt komende vrijdag gevierd. Zo krijgen de eerste vijftig klanten vrijdag een artisjok cadeau, is er 10 procent korting en wordt er een prijsvraag gehouden.

Het draaien van de winkel bevalt Bianca tot nu toe goed. Het leukst is het van het voorjaar tot het einde van het seizoen als er volop klanten zijn. De wintermaanden zijn over het algemeen wat minder omdat het dan stiller is, maar die periode wordt overbrugd met onder meer beursbezoeken en het uitwerken van nieuwe ideeën, totdat de eerste klanten weer in de winkel verschijnen. "Dan ben ik altijd blij dat het weer gaat beginnen en dat er weer volop mensen in de winkel zijn." 

Koot & Aercher verkoopt al vanaf het begin in 2016 diverse soorten meubels, kleding, vachten en tal van accessoires voor in huis. Het merendeel van de producten is handgemaakt. "En vintage. Het is over het algemeen uniek wat je hier tegenkomt. Neem bijvoorbeeld een paar lampen die we nu hebben staan, die kom je echt alleen hier tegen." Ze werkt onder meer samen met MindsZ in Den Helder, een organisatie die designmeubelen en accessoires maakt van herbruikbare materialen. De kunst is volgens Bianca om zo nu en dan met nieuwe lijnen te komen en om ook bijtijds afscheid te nemen van producten die niet goed lopen. "Ik ben nu ook alweer bezig met een nieuwe lijn voor 2021." De winkel telt in totaal zo'n tweeduizend soorten producten. "Maar wat er ook verandert, de artisjokken blijven. Dat is echt herkenbaar voor de mensen die buiten lopen."

Tijdens de lockdown bleef Koot & Aercher open, maar het was volgens Bianca wel een kwestie van volhouden. "Die paar maanden in het voorjaar maak je helaas niet meer goed, maar gelukkig zijn de mensen er weer en dan is het ook wel zo prettig om het 5-jarig bestaan met een feestje te vieren." Bianca draait de winkel samen met Ingrid Pastoor, Saskia Jaspers, Judith Timmer, Lois Dros en Marianne Bakker. Mirjam van Kooten, met wie ze in 2015 begon, besloot een jaar geleden een andere weg in te slaan, maar staat af en toe nog achter de toonbank en is vrijdag eveneens van de partij om het jubileum van Koot & Aercher te vieren.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 36 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15