Logo texelsecourant.nl
Oefening tijdens de open dag op de Mok in juli.
Oefening tijdens de open dag op de Mok in juli.

Bezuiniging treft Joost Dourleinkazerne

De Joost Dourleinkazerne van het Korps Mariniers op Texel wordt vanaf 2015 weer een amfibisch oefenkamp.

De kazerne op de zuidpunt van het eiland ontkomt niet aan de nieuwe bezuinigingsronde op de Nederlandse krijgsmacht die minister Hennis van Defensie dinsdag bekend heeft gemaakt.

Volgens de nota 'In het belang van Nederland' blijft het terrein van de Mok in dienst als oefengebied, maar worden alle faciliteiten overgeheveld naar Den Helder. Dat betekent dat de zogeheten Surface Assault and Training Group (SATG) die op de Mok is gelegerd naar Den Helder wordt verplaatst. De SATG bestaat uit de bootcompagniën, staf en andere ondersteunende diensten. Er werken momenteel 250 mensen op de Mok, van wie 241 bij de SATG.

Volgens commandant Frank Boots was het vandaag schrikken voor de medewerkers toen het nieuws werd gebracht. Volgens hem was er teleurstelling over de keuze, omdat de Mok een fijne plek is om te werken en een geschikte locatie voor amfibische opleidingen. Er worden basistrainingen voor mariniers gegeven en meer specifiekere amfibische opleidingen. Sinds enige tijd worden er ook opleiding gegeven in het werken met FRISC's, de nieuwe zeer snelle en wendbare landingsvaartuigen van het Korps Mariniers.

Het geven van opleidingen blijft vanaf 2015 bestaan op het terrein van de Mok als de eenheid naar Den Helder is verhuisd. 'Het wordt dus weer vergelijkbaar de jaren tachtig toen dit ook een amfibisch oefenkamp was.' De komende tijd wordt bekeken hoe de veranderingen in de praktijk verder vorm gegeven moeten worden.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!