Logo texelsecourant.nl
Sonarbeeld van Hans Eelman met het gevonden wrak.
Sonarbeeld van Hans Eelman met het gevonden wrak. (duikboot)

Herkomst Texelse duikboot nog onduidelijk

De onderzeeër die bij de Razende Bol is aangetroffen, is naar alle waarschijnlijkheid niet de Engelse E36 uit de Eerste Wereldoorlog waar in eerste instantie aan gedacht werd.

Vermoed werd dat het om een onderzeeër ging die op 19 januari 1917 zonk na een aanvaring, maar dat schip is meer dan tien jaar geleden al ten zuidwesten van Den Helder ontdekt. Een duiker uit Den Oever en de WR 52 haalden toen de commandotoren van de E36 boven water.

Die toren staat al een tijdje bij het Wrakkenmuseum op Terschelling en is aan de hand van bouwnummers van de werf geïdentificeerd als de commandotoren van de E36.

De vraag is nu wat voor vaartuig hulpstrandvonder Hans Eelman dan wel heeft aangetroffen. Het betreft een schip van circa vijftig meter lang. De kans bestaat dat het mogelijk een andere E-type van de Britse marine is. Er worden nog vier exemplaren vermist (de E22, de E24, de E47 en de E50). Vrijwel alle E-types waar de Britse marine in de Eerste Wereldoorlog mee voer, zijn gezonken. 

De Koninklijke Marine heeft laten weten onderzoek te doen naar het wrak bij de Razende Bol. Dat biedt mogelijk uitkomst. De strandvonderij op Texel gaat op zoek naar de rechtmatige eigenaar, zodat die kan aangeven wat er met het wrak moet gebeuren.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!