Peter Vink (links) en Jeroen van Leeuwen passeerden als eerste de finish. Hier doen ze uitgelaten hun verhaal voor de televisiecamera.
Peter Vink (links) en Jeroen van Leeuwen passeerden als eerste de finish. Hier doen ze uitgelaten hun verhaal voor de televisiecamera.

Peter Vink en Jeroen van Leeuwen snelst tijdens Ronde om Texel

Algemeen

Catamaranzeilers Jeroen van Leeuwen en Peter Vink bereikten zondag als eerste de finish van de Ronde om Texel. Ruim 2 uur en 35 minuten na de start om 12.00 uur konden ze de felicitaties in ontvangst nemen.

 

194 van de 288  catamarans die zich hadden ingeschreven verschenen om 12.00 uur aan de start. Windkracht zes en een flinke branding en golfslag hielden veel zeilers aan de kant. Een klein deel was zaterdag al vertrokken, nadat die dag de Ronde niet door kon gaan. Menigeen stond zondagmorgen in tweestrijd, onder andere Dirk Pool en Anna van der Duim, die het bij de start nog te riskant vonden. Van de zeilers die wel het water opgingen hield het overgrote deel de boot overeind, slechts een enkeling sloeg om. De start oogde wat chaotisch, ook doordat aan de wal de indruk bestond dat een deel van de catamarans bij het rooksein niet achter de startlijn lag. De race verliep snel. Op het traject vanaf de vuurtoren naar de VC-boei gingen de catamarans vol in het zeil en werden volgens de speaker snelheden van tussen de 55 en 60 bereikt. Van Leeuwen en Vink gingen vanaf de vuurtoren op kop en stonden hun eerste positie niet meer af. Op hun fonkelnieuwe en ultralichte Nacra Carbon F20 met een enorm zeiloppervlak kwamen ze mede dankzij het speciaal geprepareerde roer bijna los van het water en bereikten topsnelheden. Peter Vink: 'De Ronde was in één woord: super! Het was wel pittig,maar echt het was geen overleven. Het was gewoon echt zeilen." Vink en Van Leeuwen kenden onderweg geen problemen. Vink: 'Net voor de vuurtoren hebben we Mischa (red. Mischa Heemskerk) ingehaald, die had een hele mooie start en daarna hebben we de kop niet meer afgegeven." In hun kielzog de winnaar van vorig jaar Xander Pols en Stefan Dubbeldam, die ondanks verwoede pogingen er niet in slaagden de kop over te nemen. In derde positie gingen John de Vries en Pauli Diederik over de lijn.

Heemskerk kon vandaag bij winst zijn vierde titel pakken, maar slaagde daarin niet. Mischa Heemskerk: 'Het was een mooie zware pot. Zeker het eerste reach rak onder spinnaker was lastig. Ik ben wel moe eigenlijk nu."

Olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe voer met Gunnar Larsen. Bij het passeren van de overvolle dijk van Oudeschild gunde de Texelaar zich tijd om naar het publiek te zwaaien. Ze kwamen als tiende over de lijn en stappen beide met een grote glimlach van het water. Gunnar: 'We hebben volgens plan gevaren, we zijn rustig gestart, en hebben na de vuurtoren veel boten ingehaald. Het waaide hard in het begin maar het was echt een supermooi rondje!" Dorian was de snelste Texelaar. 

Later zal de uitslag van het overall klassement bekend worden gemaakt.

Peter Vink en Jeroen van Leeuwen bij het passeren van de finish.
Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 28 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06