De Waddeneilanden. (Afbeelding Ecomare)
De Waddeneilanden. (Afbeelding Ecomare)

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Geen apart noodfonds voor Waddeneilanden

Algemeen Coronavirus

De Waddeneilanden hoeven niet te rekenen op een apart noodfonds van het Rijk om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laten weten.

Het kabinet acht een apart noodfonds voor de Wadden “niet opportuun”, omdat er meer regio’s in Nederland zijn die in sterke mate afhankelijk zijn van de gastvrijheidssector. De coronacrisis heeft eveneens een grote economische en maatschappelijke impact. Als voorbeeld noemt de staatssecretaris Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg.

Het antwoord is een tegenvaller voor de Waddeneilanden. Die hadden een verzoek gedaan om in totaal €38 miljoen (waarvan €20 miljoen voor dit jaar) om de crisis het hoofd te kunnen bieden. De commissarissen van de koning in Noord-Holland en Friesland hadden hun steun betuigd aan een apart noodfonds.

Volgens de staatssecretaris kan de horeca- en recreatiesector op de eilanden een beroep doen op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (opvolger van de TOGS-regeling) om financieel overeind te blijven. De nieuwe TVL-regeling is bedoeld voor mkb-bedrijven die structureel meer dan 30 procent omzetverlies lijden door de coronacrisis. 

Bedrijven die aan de voorwaarden van de TVL-regeling voldoen, kunnen – volgens gegevens van de Kamer van Koophandel - tot €50.000,- tegemoetkoming per vier maanden krijgen om vaste lasten (exclusief loonkosten) op te kunnen blijven brengen. Aanvragen kunnen naar verwachting vanaf eind juni bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden ingediend. De TVL-regeling gaat met terugwerkende kracht in op 1 juni en loopt af op 30 september.

Het kabinet gaat volgens Keijzer met gemeenten en diverse sectoren verkennen wat de mogelijkheden zijn om voor ondernemers een meer rendabelere bedrijfsvoering te realiseren. “Hierbij kan gedacht worden aan het verlengen van het seizoen, pachtaanpassingen en ruimere openingstijden.”

Volgens staatssecretaris Keijzer werkt het ministerie van Economische Zaken ook mee aan een gezamenlijke Taskforce Gastvrijheidseconomie. Deze tijdelijke organisatie richt zich op een structureel herstel van de markt voor de gastvrijheidseconomie

“Met in ieder geval de vertegenwoordigers van de vijf Waddengemeenten ben ik hier momenteel over in gesprek en met hen bekijk ik welke kansen dit kan bieden voor de Wadden.”

Staatssecretaris Keijzer gaf de antwoorden op Kamervragen die Tweede Kamerlid Gijs van Dijk uit Den Burg een paar weken geleden gesteld had.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 5 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 10 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1