Ria Witte bezorgt al 21 jaar maaltijden voor Tafeltje Dekje.
Ria Witte bezorgt al 21 jaar maaltijden voor Tafeltje Dekje. "Mensen hebben de maaltijden echt nodig." Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

"Heerlijk. Ze doen het geweldig!"

Human Interest Veerkracht in coronatijd

Tafeltje Dekje, de bezorgdienst van maaltijden voor Texelaars die zelf niet goed meer voor de eigen warme maaltijd kunnen zorgen. Een begrip en, zeker in deze tijd waarin veel ouderen en kwetsbaren aan huis zijn gebonden, een belangrijke voorziening. Maar nu met veel voorzorgsmaatregelen.

Ria Witte is één van de vrijwilligers van Tafeltje Dekje. “Ik doe dit al 21 jaar. Het is leuk en voelt goed. Mensen hebben de maaltijden echt nodig. We zitten met z’n vijven op één route. Eén week bezorgen en dan vier weken niet. Elf à twaalf weken per jaar dus, zeven dagen in de week.”

Ik doe dit al 21 jaar. Het is leuk en voelt goedRond het middaguur parkeert ze haar auto achter de Gollards en voegt zich bij het legioen Texelaars dat dagelijks op de been is voor de bezorging. Ze blijven buiten en nemen voldoende afstand in acht. Ria, zelf 77 jaar, zoals ook andere bezorgers niet meer de jongste zijn. “De meesten van ons zitten in de risicogroep. In het begin best confronterend. We keken elkaar aan: gaan wij dit wel doen? Door alle berichten werd je behoorlijk bang gemaakt. Een heftige tijd. Maar we kregen goede instructies van Texels Welzijn (coördinator van de maaltijdbezorging). Zoals afstand houden en we krijgen een flesje ontsmettingsmiddel mee en dragen zonodig handschoenen. Niemand van de bezorgers is afgehaakt, en dat vind ik best bijzonder.”


Gerard Timmerman: Aat Blom met haar maaltijd. 

De dozen met warme maaltijden, bereid in de keuken van de Gollards, worden in de keuken voorzien van het adres, op een karretje gezet, waarna Ria die in haar auto stapelt. Zestien stuks deze keer. Niet willekeurig, maar op volgorde die ze gaat rijden. Dezelfde route, maar toch anders. “We mogend niet meer bij de mensen naar binnen. Daarom zetten we de doos buiten op een tafeltje of een stoel. De lege doos nemen we weer mee. Het gebruikelijke praatje met de mensen gaat nu even niet. Ik bel aan en zwaai nog even. Sommigen zien je komen en dan spreek je ze even. Best lastig. Eén mevrouw die héél moeilijk ter been is, kan het niet ophalen. Dat hebben we opgelost doordat haar dochter het nu voor haar op tafel zet.”

“Je merkt dat in deze tijd meer mensen gebruik maken van de maaltijdbezorging. Ouderen die anders naar de dagbesteding gaan en daar eten, blijven nu thuis. Daardoor heb ik meer mensen op mijn route gekregen. Laatst liep een meneer wat verdwaasd over straat, helemaal van de rel. Hij vroeg of ik een maaltijd voor hem had. Hij at altijd in een bepaalde zaak, maar dat kon nu niet meer. “Ik weet nu niet wat ik moet eten.” Ik heb de keuken gebeld. Naar Theo (Kemper, de chefkok van de Gollards), de volgende dag kon ik hem een maaltijd bezorgen.”

Ze doen het geweldig

“Een belangrijke voorziening, het bevalt mij héél goed”, vertelt mevrouw Aat Blom. Ze is 84 en woont zelfstandig in Sint Jan. “Verleden jaar ben ik geopereerd. Toen heb ik een tijdje Tafeltje Dekje gedaan. Net toen ik dacht: ik ga het zelf maar weer eens proberen, kwam de coronacrisis er tussen. Ik moet voorzichtig zijn. De supermarkt ga ik nu liever niet in. Boodschappen doen vind ik nu trouwens ook niks aan. Er loopt niemand van mijn leeftijd en iedereen loopt een eind van elkaar. Daarom heb ik Tafeltje Dekje maar aangehouden. Ik vind het heerlijk, elke dag om half één de maaltijd voor mijn deur! Ze doen het geweldig. Zeven dagen per week. Ze hoeven het niet binnen te zetten, dat red ik zelf wel. De boodschappen die ik daarnaast nodig heb haalt mijn zoon en een enkele keer ga ik zelf voor het hoogstnoodzakelijke naar de supermarkt.

Het leven is door corona wat saai geworden. Eerder ging ik elke dinsdagmorgen in de Buureton koffie drinken met de buren. Woensdagmorgen deed ik gym en eens in de maand het Buuretondiner. Af en toe een Zonnebloemreisje. Dat is er nu allemaal niet bij. Je moet jezelf zien te vermaken. Ik mag gelukkig wel naar buiten. Iedere dag maak ik een wandelingetje. Verder sta ik niet zo vroeg op en doe alles rustig aan. Gelukkig heb ik telefoon, radio en televisie. Ik heb vijf kinderen, van wie er vier op Texel wonen, negen kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Ik heb wel contact met de familie, maar meestal niet direct. Gisteren kwam er wel een kleinzoon op bezoek. Als je een beetje afstand houdt, dan kan dat wel. Je moet er toch wat van maken.”

140 gebruikers

140 Texelaars maken gebruik van Tafeltje Dekje, onder wie diverse nieuwe deelnemers voor wie de dagopvang gesloten is. Er rijden ruim 80 vrijwilligers. Circa 75 vrijwilligers op basis van een vast rooster en enkele invalkrachten.

"Ook nu blijkt hoe betrokken de vrijwilligers zijn. We zijn ontzettend blij en trots dat zij hun werk ook nu met veel enthousiasme uitvoeren, ondanks de corona-maatregelen die we hebben moeten doorvoeren en het dagelijkse "soepmoment" dat ze moeten missen", meldt coördinator Texels Welzijn.

Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 6 minuten geleden
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 17 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11