De Weverstraat waar nu ook een bord is om het fietsverbod aan te geven.
De Weverstraat waar nu ook een bord is om het fietsverbod aan te geven. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Boetes vanaf 15 juni bij overtreden fietsverbod

Algemeen Coronavirus

Er gaan vanaf maandag 15 juni boetes uitgedeeld worden aan mensen die zich niet houden aan het fietsverbod in de centra van Den Burg en De Koog.

Dat heeft de gemeente laten weten. Tot nu toe is er sinds de invoering van het fietsverbod op 21 mei alleen gewaarschuwd zodat mensen konden wennen aan het verbod. Dat is in de praktijk geregeld voorgekomen.

Volgens de gemeente is het géén doel om boetes uit te delen, maar is het wel het doel om in de winkelstraten waar het fietsverbod geldt ruimte te scheppen zodat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar in acht kan nemen. Een boete kost €50,- 

Er worden vanaf 15 juni eveneens boetes uitgedeeld bij overtreding van de nieuwe laad- en losregels die sinds 21 mei in de centra gelden. Het laden en lossen van goederen ter bevoorrading van winkels is toegestaan van maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 11.00 uur en van 18.00 uur tot 21.00 uur.  

Er zijn volgens de gemeente verschillende laad- en losplaatsen gerealiseerd waarvan winkeliers gebruik kunnen maken buiten deze tijden. Het laden en lossen in de winkelstraten is eveneens aan banden gelegd om de 1,5 meter afstand in acht te kunnen nemen.

Volgens gemeente, TOP, VVV Texel en TESO was het tijdens de afgelopen Pinksterdagen druk op Texel, maar was de spreiding van gasten op het eiland prima. "De belijning en pijlen in de winkelstraten werken goed en het fietsverbod raakt beter bekend." 

De belijning die de gemeente vorige week heeft aangebracht in de Weverstraat hielp mensen rechts aan te houden. Er komt nu ook belijning  in het winkelgedeelte van de Hogerstraat, de Kogerstraat en de Waalderstraat in Den Burg.

Een proef met extra gastvrouwen en gastheren bij de entrees van de dorpen verliep volgens de organisaties positief. De verwachting is dat de inzet van de gastheren en gastvrouwen nodig blijft tijdens piekuren op drukke dagen. "Kortom: er wordt met een positief gevoel terug gekeken op het afgelopen weekend. Daar waar het beter kan worden nog maatregelen genomen."

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 19 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30