Afbeelding

'Opbrengst amber potvis naar heel Texel'

Algemeen

De opbrengst van het amber uit de potvis hoort aan héél Texel toe. Dat stelt Texel 2010 in een open brief aan burgemeester en wethouders.

Volgens fractievoorzitter Gerbrand Poster moet het college zich er niet zomaar bij neerleggen dat Ecomare wordt gezien als eigenaar van de 83 kilo ambergris die naar verwachting tonnen waard is.

Volgens Texel 2010 zou de in december op de Razende Bol aangespoelde potvis zeker onder de Wet op de Strandvonderij kunnen vallen, zodat de opbrengst ten goede kan komen aan het hele eiland. 'Met de gemeente als beheerder.'

Volgens de wet heeft de burgemeester als strandvonder het beheer over aangespoelde spullen en gaat zij op zoek naar de rechtmatige eigenaar. De burgemeester gaf zelf eerder al aan dat dat wat lastig is bij een dode aangespoelde potvis. Over potvissen en amber wordt in de Wet op de Strandvonderij verder ook niet gesproken.

In de wet staat wel (artikel 17) dat de strandvonder in beheer genomen zaken mag verkopen als zich twee maanden na het doen van een oproep geen rechtmatige eigenaar heeft gemeld. Volgens artikel 14 is de strandvonder ook bevoegd eerder tot verkoop over te gaan 'als zich onder zijn beheer zaken bevinden die spoedig aan bederf onderhevig zijn of waarvan het bewaren ontwijfelbaar strijdig is met het belang van de rechthebbende.' Daaruit kan geconcludeerd worden dat de burgemeester de dode potvis twee maanden lang in beheer had kunnen nemen, op zoek naar de rechtmatige eigenaar. 

Op het moment dat het kadaver aanspoelde, was echter nog niet bekend dat er zoveel amber in zat. Dat kwam later bij het ontleden pas aan het licht. Het is zeer zeldzaam dat er zoveel amber, zeer gewild bij de parfumindustrie, in een potvis wordt aangetroffen. Volgens Texel 2010 zou echter naar de letter of de geest van de wet gehandeld kunnen worden. De partij wil in ieder geval van het college weten wat er geprobeerd wordt de opbrengst van de amber aan heel Texel ten goede te laten komen. 

Het ministerie van Economische Zaken liet vorige week weten dat de opbrengst van de amber naar Ecomare mag gaan. Het centrum wil, als het tot verkoop komt, het geld gebruiken voor nieuwe exposities en educatieve projecten. Het geld wordt niet gebruikt voor de exploitatie van Ecomare.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 18 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 21 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen gisteren
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5