De dode potvis die zaterdag 15 december aanspoelde op de Razende Bol. (Foto René Pop)
De dode potvis die zaterdag 15 december aanspoelde op de Razende Bol. (Foto René Pop)

Schat in kadaver aangespoelde potvis

Algemeen

Het kan verkeren: de bultrug die woensdag 12 december strandde op de Razende Bol bracht Ecomare een hoop ongemak. De potvis die drie dagen later dood op de Razende Bol aanspoelde, blijkt het centrum  letterlijk een 'schat' te hebben bezorgd.

Bij de ontleding is in het kadavar 83 kilo amber aangetroffen. Dat wordt ook wel 'drijvend goud' genoemd. Het goedje, dat zeldzaam is, wordt gebruikt door de parfumindustrie om parfum te maken. Hoeveel de amber waard is, is niet vermeld. In de berichten die sinds dinsdagochtend in de media opduiken circuleren bedragen die oplopen tot een half miljoen euro.

Het aantreffen van de amber is letterlijk als het vinden van een schat. Er zijn maar weinig potvissen die het aanmaken in hun lichaam. Het spul krijgt van lieverlee een muskusachtige geur, waardoor het interessant is voor de parfumindustrie. Er bestaan amper kunstmatige alternatieven. Het is vermoedelijk voor het eerst dat zo'n grote hoeveelheid als de 83 kilo is gevonden. Begin dit jaar was amber uit potvissen ook al in het nieuws, nadat een man in Groot-Brittanië een klomp amber op het strand had gevonden. Daar werd toen meteen €50.000,- voor geboden. 

Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat de amber verder geen kwestie voor de strandvonderij is. Die zou formeel de taak hebben om de rechtmatige eigenaar op te sporen, maar dat is wat lastig bij een aangespoelde dode potvis. Volgens de gemeente zou het geen kwaad kunnen om de aanwezigheid van amber in een potvis op te nemen in een protocol over het hoe te gaan met gestrandde en aangespoelde walvissen. Een dergelijk protocol is in de maak naar aanleiding van alle perikelen rond de bultrug.

Uit reacties op internet valt inmiddels op te maken dat de potvis en de bultrug door elkaar worden gehaald. De amber is gevonden in de potvis, die een paar dagen ná de bultrug dood aanspoelde op de Razende Bol.

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 11 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 15 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15