Afbeelding
Foto: Aris Bremer

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Overal ganzen

Algemeen Over het eiland

In deze editie van "Over het eiland" stel ik Erik van der Spek van Staatsbosbeheer een vraag over ganzen! Zijn het er nu echt zoveel of lijkt dat zo?

Is het zo? En zijn dat vooral grauwe ganzen? Ik heb juist weer het idee dat ik op het noorden van het eiland weer meer rotganzen zie en hoe zit het met de nijlgans en de brandgans? Is er iets te zeggen over hoe het op Texel zit moet de populaties?

B: Als gezegd: ik zie heel veel ganzen – soms lijkt het wel met 20 jongen. Als het er meer zijn dan eerdere jaren, hoe komt dat? Heeft het te maken met het feit dat er geen eieren zijn geprikt? Worden er geen ganzen meer geschoten/vergast? En zijn de gevolgen wenselijk? Ik kan me voorstellen dat natuurorganisaties en de boeren niet zitten te springen om een overpopulatie aan ganzen.

Antwoord van Erik van der Spek

Grauwe ganzen zijn het meest talrijk en leveren de meeste problemen op. De combinatie van veel voedsel op het eiland (landbouwgrond) en voldoende broedgebied (natuurterreinen) zorgt in beide gebieden voor problemen. Schade aan landbouwgewassen en vermesting/vertrapping. Ook de populatie nijlganzen neemt toe over het hele eiland, de brandganzen zijn vrij recent als broedvogel gevestigd aan de oostkant.

De laatste rotganzen zullen ongeveer naar hun Siberische broedgebieden vertrokken zijn.

Vanwege de coronamaatregelen konden dit voorjaar geen eieren worden geprikt. Ik ben benieuwd of dit uiteindelijk bij de zomertelling tot meer grote jongen leidt. Het prikken van eieren, lang niet alle nesten kunnen gevonden worden, zou er ook toe kunnen leiden dat de overlevingskans van de kuikens die wel uit het ei komen toeneemt. Bij veel uitgekomen eieren zou dan de jongen sterfte groter kunnen zijn. Dat komt nu mogelijk goed boven water.

Er zijn in het voorjaar ook ganzen geschoten, Jan Koolhof van de WBE weet hier veel meer van. Waarschijnlijk worden er later in opdracht van de provincie ook ganzen tijdens de rui gevangen en met CO2 gedood. Volgens het provinciale ganzenbeheerplan, onderdeel van het Faunabeheersplan is de populatie te groot.

Afbeelding
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 16 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00