Afbeelding

Antwoorden college op vragen over uitbreiding Anjahoeve

Algemeen

Buurtbewoners maken bezwaar tegen de bouw van een vakantiehuis bij Anjahoeve aan de Westerweg, tegen de legalisering van de parkeerplaats en de aanleg van een tuinwal rond een weiland. Hierover stonden dinsdag meerdere artikelen in de Texelse Courant, waarbij betrokkenen aan het woord kwamen en het standpunt van het college van b en w is weergegeven. Voor deze reactie is onder meer gebruik gemaakt van de uitgebreide Nota van Beantwoording van b en w. De redactie had ook een serie vragen gesteld aan de gemeente. De antwoorden hierop kwamen helaas binnen na het verstrijken van de deadline. Hieronder alsnog de vragen en de antwoorden van het college

  1. Wat is de reden dat het college de voorwaarde (zoals gesteld in 2008) heeft laten vervallen om van alle (acht) appartementen de kwaliteit te verbeteren?
  2. Het parkeerterreintje van hoeve Anja aan de Bakkenweg ligt op terrein met een agrarische bestemming en is dus feitelijk illegaal. Het college is niet overgaan tot handhaving, met als argument dat er zicht is op legalisering. Welke bestemming krijgt het terrein, op welke kaart is dat te zien en krijgt het hele weiland naast Anjahoeve (het terrein langs de Bakkenweg) een andere bestemming?
  3. Over de bestemming van dit weiland in het nieuwe planbuitengebied bestaat onduidelijkheid. De ruimtelijke plankaart en een kaart van Geo Texel tonen een verschil, bij de een staan rond het perceel 'bolletjes' en op het andere niet. Hoe zit het nu precies?
  4. Over de aanleg van de tuinwal bestaat onduidelijkheid. Is hiervoor wel of geen aanlegvergunning nodig?

Ad 1

Het plan is oorspronkelijk aangevraagd als binnenplanse wijziging op basis van de bepalingen in artikel 29 van het bestemmingsplan Buitengebied Texel. Het plan voldeed niet aan de voorwaarden van deze binnenplanse regeling. Hierop is door de aanvrager een plan uitgewerkt en met een ruimtelijke onderbouwing ingediend dat door middel van een projectbesluit (een buitenplanse procedure) kon worden vergund. In de ruimtelijke onderbouwing is naar mening van het college de goede ruimtelijke ordening voldoende aangetoond, wat de voorwaarde is om medewerking te kunnen verlenen op basis van de Wet ruimtelijke ordening.

Ad 2

In de ruimtelijke onderbouwing heeft de aanleg van extra parkeerplaatsen altijd deel uit gemaakt van de aanvraag. Dit lijkt in het besluit en de plankaart vermoedelijk onvoldoende helder vastgelegd. Het college gaat bezien of het genomen besluit op dit aspect moet worden gecorrigeerd/aangevuld.

De bestemming van het terrein langs de Bakkenweg zal agrarisch blijven met uitzondering van de (aan te leggen) parkeerstrook.

Ad 3

Voor de aanduiding van een planlocatie op www.ruimtelijkeplannen.nl wordt in de ontwerpfase vaak een groter projectgebied gehanteerd waarbinnen het besluit van toepassing is. De met het besluit vastgestelde plankaart is beperkt tot een aanpassing van het bestaande recreatieve bestemmingsvlak om de bouw van het zomerhuisje mogelijk te maken.

Ad 4

Op gronden met een agrarische bestemming is de aanleg van tuinwallen vergunningvrij, de verwijdering is vergunningplichtig. Binnen andere bestemmingen, zoals de verkeersbestemming of een recreatieve bestemming, is geen aanlegvergunning (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van ….) vereist voor de aanleg en het verwijderen van tuinwallen.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 7 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3