Afstandsmarkering op de weg.
Afstandsmarkering op de weg. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Onduidelijkheid rond fietsverbod

Algemeen Coronavirus

Wat valt er allemaal wel en niet onder het fietsverbod dat sinds vandaag dagelijks tussen 10:00 en 17:00 uur van kracht is in het centrum van Den Burg en De Koog.

Daar ontstond gisteren behoorlijk wat onduidelijkheid over, nadat de gemeente op haar site had gemeld dat ook scootmobielen en driewielers voor mindervalide mensen onder het verbod zouden vallen. Dat riep meteen veel protesten op van Texelaars die het gevoel kregen dat ze op die manier werden buitengesloten.

Het bleek gisteravond toch allemaal weer anders te liggen. Texelaars die afhankelijk zijn van een scootmobiel, driewieler dan wel rollator mogen daarmee volgens de gemeente in het centrum van Den Burg en De Koog blijven komen. 

Het advies van de gemeente is wel om bij voorkeur vóór 10.00 of ná 17:00 uur met scootmobiel, rollator dan wel driewieler Den Burg of De Koog in te gaan, maar het is niet verboden tussen 10:00 en 17:00 uur voor Texelaars die het als hulpmiddel nodig hebben.

In Den Burg geldt het fietsverbod voor de Weverstraat, de Binnenburg, de Hogerstraat, de Waalderstraat en het deel van de Kogerstraat in het centrum. Het fietsverbod is niet van kracht op de Groeneplaats en de Parkstraat. In De Koog geldt het fietsverbod in de Dorpsstraat.

Het verbod is niet bedoeld om mensen dwars te zitten; volgens de gemeente gaat het er om op straat voldoende ruimte te scheppen om de 1,5 meter afstand tot elkaar in acht te kunnen nemen.

Met de fiets aan de hand door het centrum lopen, is verboden. Ook hier geldt dat het erom gaat dat er ruimte blijft op straat om de 1,5 meter afstand te bewaren. De gemeente liet in een nadere toelichting op de regels weten dat bewoners van het centrum, als het nodig is, de fiets aan de hand kunnen meenemen van en naar hun adres.

Den Burg en De Koog kennen elk acht openbare fietsenstallingen aan de rand van het centrum waar fietsen gestald kunnen worden.

Den Burg en De Koog kennen vanaf vandaag ook gastheren en gastvrouwen die, waar nodig, toeristen op straat even helpen herinneren aan het bewaren van de 1,5 meter afstand tot elkaar.

De gastheren en gastvrouwen komen voort het masterplan om de 1,5 meter samenleving op Texel vorm te geven. Ze zijn er niet om toeristen belerend toe te spreken; ze zijn er om waar nodig gasten op vriendelijke wijze te herinneren aan de 1,5 meter, te attenderen op het fietsverbod en om gasten te herinneren aan het rechts houden op straat.

Volgens wethouder Jaap Vlaming wordt er uitgegaan van het goede in de mens, maar wordt er ook rekening mee gehouden dat mensen zich momenteel wel eens extra vrij kunnen voelen zodra ze - zeker na twee maanden lockdown - een paar dagen op Texel zijn.  

Zowel in Den Burg als De Koog worden twee gastheren/vrouwen actief. Zij lopen de eerste dagen in gewone kledij en na het weekend krijgen ze van de gemeente speciale hesjes met de opdruk gastheer dan wel gastvrouw. Het bewaren van de 1,5 meter afstand wordt inmiddels ook met tekens en borden op de weg en posters in bushokjes aangegeven.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3