Pulsvisserij.
Pulsvisserij. Foto: Bram Pronk

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Pulsvisserij heeft minder impact op milieu"

Landbouw / Visserij

Pulsvisserij heeft minder impact op het milieu en het ecoysteem van de zee dan de boomkorvisserij. 

Dat stelt de Internationale Raad voor de Verkenning van de Zee (ICES) op basis van internationaal onderzoek dat onder aanvoering van onderzoeker Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Marine Research is uitgevoerd. 

Volgens ICES heeft de overgang van conventionele boomkorvisserij naar pulsvisserij bijdragen tot het verminderen van de effecten van de tongvisserij op het ecosysteem en het milieu. Dat is dan bij een benutting van de totaal toegestane vangst van tong uit de Noordzee.

De uitkomst is zuur voor de Nederlandse visserij, omdat de pulsvisserij inmiddels verboden is. Vanuit de visserij was aangegeven te wachten op het meerjarig onderzoek van Rijnsdorp, voordat er in de Europese Unie besluiten over de pulsvisserij zouden worden genomen, maar dat verliep echter anders.

Eind 2017 was de visserijcommissie van het Europees Parlement nog positief over de pulsvisserij, maar in januari 2018 keerde een meerderheid van de 751 Europarlementariërs zich tegen de pulsvisserij. In april 2019 viel in het Europees Parlement definitief het doek voor de pulsvisserij.

Op dat moment was het onderzoek van Rijnsdorp nog niet afgerond, maar was al wel bekend dat de voorlopige bevindingen positief waren.

Volgens het eindresultaat, dat sinds woensdag op de website van de Internationale Raad voor de Verkenning van de Zee staat (www.ices.dk), reduceert de pulsvisserij de beroering van de bodem. Er is minder brandstof nodig en de uitstoot van CO2 is lager dan bij de traditionele boomkorvisserij. Pulsvisserij leidt ook tot minder bijvangst van ondermaatse vis.

Inmiddels zijn diverse kotters, ook op Texel, gestopt met de pulsvisserij. De Texelse vissers hebben in de ontwikkeling daarvan sinds 2005 een belangrijke rol gespeeld, onder meer door de uitvinding van de sumwing, onderzoeken van Harmen Klein Woolthuis en het uitvoeren van de pulsvisserij in de praktijk om de nieuwe techniek verder te ontwikkelen.

Vanuit de visserij is altijd aangegeven dat ze het in Europa hebben afgelegd tegen een krachtige lobby van de non-gouvernementele organisatie Bloom. Die gingen met plaatjes van kromgetrokken vissen langs bij de Europarlementariërs en dat sloeg aan. Vanuit Nederland werden de feiten met betrekking tot de pulsvisserij gepresenteerd en dat sloeg niet aan in Brussel.

Eind dit jaar volgt bij de Europese Unie een evaluatie van de pulsvisserij. De hoop is dat de adviezen van ICES en de bevindingen van Rijnsdorp dan wel worden meegenomen.

Europarlementariër Peter van Dalen (de visserijdeskundige in het Europees Parlement) heeft op zijn eigen website inmiddels aangegeven dat het pulsverbod van tafel moet.

Van Dalen, vicevoorzitter van de visserijcommissie van het Europees Parlement: “In de EU nemen we voor de visserij besluiten op basis van wetenschappelijke studies. Er ligt nu een studie van ICES over de puls, waarin nota bene 10 jaar onderzoek zit. De pulsvisserij komt daar én ecologisch én economisch zeer goed uit. Het verbod op de puls moet van tafel!”

Samen met collega's Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD), gaat Van Dalen schriftelijke vragen stellen aan Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Visserij) naar aanleiding van de gepubliceerde studie.

Van Dalen op zijn eigen website: “Het ICES-rapport en -advies bieden goed handvatten om de discussie over het verbod op de pulsvisserij open te breken. Dat is wat we nu gaan doen”.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3