Afbeelding
Foto: Pieternel GEurtz

Onderzoek naar biodiversiteit ijsbaan

Natuur

Om de biodiversiteit van de ijsbaan in Den Burg te benadrukken heeft een groep vlinderkenners onder leiding van Marcel Wijnalda (TX Gids) in samenwerking met de stichting Vrienden van de IJsbaan onderzoek gedaan naar nachtvlinders die leven op dit stukje Den Burg. Er zijn zeventien verschillende nachtvlinders gespot.

Het onderzoek werd gedaan in de nacht van vrijdag op zaterdag. "Het was een perfecte lenteavond en diverse mensen liepen te struinen op het grasveld en langs de randen. Soms met een netje, een loep, in elk geval met een fototoestel. Er hing ook een groot wit laken met licht waar insecten op af kwamen. Deze insecten werden uitgebreid bestudeerd en gefotografeerd. Er werden 17 verschillende nachtvlinders gespot, waaronder zelfs een dromedarisvlinder, een witte tijgervlinder en een kameeltje", schrijft Pieternel Geurtz.

Uiteraard is er een hele lijst opgesteld van de vlinders die gezien zijn, met ook de Latijnse namen. Dit overzicht is op te vragen bij TXgids of bij de IJsbaan-stichting, maar ook terug te vinden op www.waarnemingen.nl bij Bioblitz IJsbaan Den Burg. Het groepje vlinder-kenners is trouwens bezig met het oprichten van een echte werkgroep. Het gaat op dit moment om ongeveer vijftien personen en zij delen hun waarnemingen wat betreft vlinders: zowel dagvlinders als nachtvlinders. Natuurlijk houdt hun natuurpassie daar niet op, ook waarnemingen van bepaalde kevers, zweefvliegen en andere insecten melden ze aan elkaar.

Biodiversiteit

Het gaat hier om de biodiversiteit (variatie in de natuur) van de ijsbaan, een speerpunt van de stichting die tégen de parkeerplannen van de gemeente is en alternatieve plannen voor de ijsbaan geformuleerd heeft. De stichting wijst erop dat biodiversiteit ook een kernpunt is van de gemeente. Biodiversiteit is namelijk belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Het creëren van parkeerplaatsen zal het organisme van de ijsbaan zwaar onder druk zetten. Niet alleen door afgraven van (deels) rijke bodem in verband met het aanbrengen van verharding voor parkeerplekken en toebehoren (lantaarnpalen, vuilnisbakken, bankjes, maar tevens door het parkeren zelf (uitstoot stikstof, CO2 en uitlaatgassen, fijnstof van slijtende banden). Er zal ook meer onrust ontstaan door de verlichting van auto koplampen en door toename van mensen. En last but not least: er zal parkeerplaatsafval tussen de struiken, bomen en in de vijver belanden. 

Eerder werd al door de Vleermuiswerkgroep Texel aangegeven dat het bijzonder slecht zou zijn voor de vleermuispopulatie (laatvlieger, ruige dwergvleermuis en gewone dwergvleermuis) als de parkeerplannen doorgaan want dit zijn kwetsbare diersoorten waarvan het leefgebied, foerageergebied, paar/voorplantingsgebied verloren kan gaan.Momenteel worden ook andere natuuronderzoeken op de IJsbaan verricht. Zo is inmiddels ook bekend geworden dat er achttien soorten korstmossen en mossen ontdekt zijn op het terrein. Uiteraard zijn er ook weer veel vleermuizen gespot en een week eerder al zijn er insecten waargenomen die nog nergens op Texel gezien zijn dit jaar. 

Bioblitz Oude IJsbaan Den Burg

 Er is door Marcel Wijnalda een speciale Bioblitz-pagina aangemaakt op de website Waarneming.nl zie: https://waarneming.nl/bioblitz/ijsbaan-den-burg/ Het gaat om waarnemingen over specifieke flora, fauna (ook vleermuizen uiteraard!) en funghi (paddestoelen en schimmels). Stichting Vrienden van de ijsbaan juicht dit soort activiteiten heel erg toe en roept iedereen op om vanaf nu eigen waarnemingen door te gaan geven, via een (gratis) account of via Marcel Wijnalda of via de stichting p_geurtz@hotmail.com (Graag ondersteund met goede (close-up) foto’s). De website Waarneming.nl 

Reactie gemeente

De gemeente is om een reactie gevraagd en een voorlichtster geeft aan dat de gemeente geen aanvullingen of reactie heeft op het bericht en dat ze over de ontwikkelingen op de ijsbaan in het algemeen contact houden met Pieternel Geurtz dan wel de stichting. 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 7 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1