Afbeelding
Foto: Job schepers

Droogte in het Wagejot

Column Over het eiland

In de websiterubriek 'Over het eiland' stelt hoofdredacteur Job Schepers vragen aan mensen uit het werkveld over zaken die hem opvallen tijdens zijn wandelingen over het eiland. Ditmaal stelt hij boswachter Eckard Boot (Natuurmonumenten) een vraag over het Wagejot.

Het viel mij op dat er wel erg weinig water in het Wagejot stond, maar lang niet altijd heeft dit (alleen) met droogte te maken. Eens vragen aan de boswachter hoe dit zit. Eckard antwoord: "Hey Job! Goed gezien. Het Wagejot is afhankelijk van regenwater en zoute kwel. Er is geen andere aanvoer. Alleen is er een afvoer om overtollig water af te voeren. Doordat er geen regen valt en er wel verdamping is, valt het droog. In de natte tijd extra water vasthouden kan ook niet, omdat dan de eilandjes onderwater zouden staan. Kortom of we moeten water in het gebied pompen vanuit zee bijvoorbeeld of wachten tot het gaat regenen."
Job Schepers

En Eckard weet nog meer te melden: "Het Wagejot is momenteel veel zouter dan zeewater. Door de verdamping gaat het zoete water foetsie en hoopt het zout zich dus meer op. Vandaar dat er in al dit soort plasjes langs de vogelboulevard het zogeheten 'palingbrood' voorkomt. Geen broodje paling, maar het is een zeldzaam mosdiertje. Google maar eens. Als het Wagejot nog droger valt, kun je deze klompen palingbrood zien."


Job Schepers

Ondanks de droogte is een wandeling bij het Wagejot een genot. De bermen staan bijvoorbeeld bomvol bloeiende wilde margrieten en het boerenommetje is ook een route om zeker eens te wandelen. Zelf liep ik deze week onderstaand rondje. 


Eens kijken wat de komende week weer opvalt en aan wie we de vraag gaan voorleggen.

Job Schepers

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 11 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 16 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1