Robert Bakker geeft looptrainingen en runningtherapie, individueel en aan groepen.
Robert Bakker geeft looptrainingen en runningtherapie, individueel en aan groepen. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Afwisselende looptraining met fysiotherapeut Robert Bakker

Gezondheid Gezond & Fit

"Op Texel hebben we het voorrecht dat we kunnen genieten van verschillende natuurgebieden." Een ideale omgeving voor de looptrainingen en runningtherapie door Robert Bakker van FysioBurgwal.

De training richt zich niet alleen op hardlopen, maar op het hele bewegingsapparaat. Ook aandacht voor lenigheid, kracht en mobiliteit. Tussen het lopen door worden allerlei oefeningen gedaan. "Voor de beweeglijkheid van gewrichten en ontwikkeling van spierkracht." Ook training van de ademhaling. "Belangrijk om het vol te houden, zeker in stressvolle periodes. Dan wordt de ademhaling snel hoger. Lopen neemt een stukje stress weg. Je traint jezelf voor een rustiger, diepere en betere ademhaling. Lopen helpt ook tegen andere klachten door spanning. Het zorgt voor ontspanning."

"Houden jullie voldoende afstand!", wijst Robert de loopgroep aan de gezondheidsregels in verband met corona. Minimaal anderhalve meter tussen elke loper, wie hoest, snottert, koorts heeft of aanverwante gezondheidsklachten, blijft thuis. Deze maandagavond verzamelen de lopers in de Slufter, waar Robert de groep een uur looptraining geeft. Menig Texelaar is al jaren van de partij en is blij dat het wekelijkse trainingsuur weer is gestart. Lopen in de buitenlucht, afgewisseld door oefening, steeds een andere omgeving, ook op plekken waar je niet elke dag komt. Ook het praatje met elkaar onderweg spreekt erg aan.

Trainen in groepsverband, maar wie dat wil kan ook individueel op pad met Robert. "Beginner of gevorderde loper, iedereen kan instappen. Ook na een operatie, bij longproblemen, knie-, heup- of andere klachten of een blessure. Elke loper start op het eigen niveau en loopt in zijn of haar eigen tempo. Ik stem de training af op de individuele mogelijkheden en hou rekening met eerdere blessures of klachten. Iedereen kan meedoen."

Ook Runningtherapie onder leiding van Robert is gestart. "Voor mensen met depressies, angststoornissen of burn out-klachten. In maximaal groepjes van vier bouwen we het in tien weken op van nul naar een half uur hardlopen. Het doel is niet zozeer het lopen en de depressie of angststoornis laten verdwijnen, maar de klachten te dempen. De endorfine die tijdens het lopen vrijkomt geeft een prettig gevoel. Bij een aanvullende verzekering vergoedt de zorgverzekering het doorgaans."

Wie deelneemt aan een training onder leiding van Robert krijgt elke week via de mail een trainingsschema. "Daarin staat wat hij of zij naast de training in groepsverband of individueel nog meer kan doen, ieder op het het eigen niveau. Een looptraining, maar ook een programma voor lenigheid-, mobiliteit- of andere oefeningen.

Elke week anders. Waarom is variatie zo belangrijk? "Als je steeds hetzelfde doet, zoekt het lichaam oplossingen om het makkelijker te maken. Uiteindelijk komt je minder sterk uit je training. Het is belangrijk je lijf elke keer een nieuwe prikkel te geven om zich in positieve zin aan te passen."

FysioBurgwal, Burgwal 37, 1791 AH Den Burg, tel. 0858770811, info@fysioburgwal.nl..

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2