Jeanette ter Steege geeft geheugentrainingen van Omring op Texel.
Jeanette ter Steege geeft geheugentrainingen van Omring op Texel. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Elkaar handje helpen bij het geheugen

Gezondheid Gezond & Fit

Even niet op een naam kunnen komen of de portemonnee vergeten bij het boodschappen doen. Het zijn dingen die kunnen gebeuren bij mensen die op leeftijd geraken. Een geheugentraining kan helpen ermee om te gaan.

Dat het geheugen op een gegeven moment wat minder kan worden, is geen schande. Volgens zorgorganisatie Omring heeft gemiddeld één op de vijf mensen boven de vijftig last van geheugenverlies. Bij mensen boven de tachtig gaat het zelfs om één op de twee personen.

Verpleegkundige Jeanette ter Steege van Omring (thuiszorg en het DOT-team voor mensen die dementie hebben) verzorgt een paar keer per jaar bijeenkomsten op Texel voor mensen die zich zorgen maken over hun geheugen. Tijdens de bijeenkomsten (die uit een reeks van vijf delen bestaan) krijgen ze technieken en opdrachten om het geheugen te trainen.

Tijdens de bijeenkomsten wordt ook ingegaan op de werking van het geheugen. Jeanette: "We hebben allemaal wel eens dat je even niet op een naam kan komen. Meestal schiet zo'n naam later wel te binnen, vaak gevolgd door een 'o ja'. Het betekent dat het spreekwoordelijke laatje waar die naam in zat niet meteen openging en dat kan gebeuren. Zo lang het 'o ja' er nog is, is het goed. Het is zorgwekkender als dat 'o ja-moment' er niet meer in zit."

De trainingen zijn onder meer geschikt voor mensen tussen de 55 en de 70 jaar om het geheugen te blijven trainen. "Als de hersenen niet worden gebruikt, gaan ze achteruit." Volgens Jeanette is het belangrijk om het minder worden van het geheugen ook met elkaar bespreekbaar te maken. "Mensen kunnen het moeilijk vinden om daarover te praten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is helemaal niet raar om elkaar een handje te helpen als het geheugen minder wordt." 

Het onderwerp dementie wordt tijdens de bijeenkomsten ook bespreekbaar gemaakt. Dat kan eveneens voor een hoop mensen lastig zijn om over te beginnen." 

Jeanette verzorgt de geheugentrainingen in het voorjaar en het najaar op Texel. Ze volgde daarvoor een aantal jaar geleden zelf een training om de bijeenkomsten te begeleiden. De training van dit voorjaar ging niet door als gevolg van de coronacrisis, voor het najaar staan er weer bijeenkomsten gepland. Belangstellenden kunnen zich via www.omring.nl/geheugentraining of via 088-207999 aanmelden voor de geheugentrainingen. 

De kosten bedragen €85,-. Deze worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering van Univé (via de Thuiszorgpolis) en het Zilveren Kruis. Mensen met een Omringpas krijgen €20,- korting.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00