Het bot is vermoedelijk van een roofvogel.
Het bot is vermoedelijk van een roofvogel. Foto: NH Nieuws

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Stokoud roofvogelbot voor Ecomare

Algemeen

Ecomare op Texel heeft een zeer zeldzaam vogelbot uit het Holoceentijdperk gekregen. Het gaat om een deel van een bekken, is tussen de 5.000 en 10.000 jaar oud is en vermoedelijk van een roofvogel. "Heel bijzonder. Dit vind je haast nooit."

Dat meldt mediapartner NH Nieuws. Het vogelbekken is in maart gevonden op het strand bij Egmond door Helena Stoop uit Alkmaar: "Ik dacht, daar ligt een stukje plastic. Het was helemaal zwart en zat tussen het zeewier. Ik raapte het op en toen pas zag ik dat het een heel oud bot was," vertelt ze aan NH Nieuws.

Helena deed navraag bij Ecomare en stuurde wat foto's op. Die kwamen terecht bij conservator Arthur Oosterbaan en hij maakte meteen een sprongetje: "Ja nou, dit vind je vrijwel nooit. Meestal spoelen wel de botten aan van grote zoogdieren of viswervels, maar vogelbotten zijn zo broos. Daar blijft na zoveel jaar niets van over."

"Veel botten die aanspoelen zijn meestal wit of grijs," vertelt Arthur Oosterbaan. "Dit bot is helemaal verkleurd en dat betekent dat het heel oud is. Vermoedelijk is het heel snel onder zand of klei terecht gekomen. Mogelijk is het van een roofvogel, een buizerd of zo. Die vlogen hier toen ook al rond. Ik ben hier echt heel blij mee."

Mammoet


Ecomare

Er wordt deze dagen meer moois gevonden. 8 Mei vond Sytske Dijksen een een prachtig bot. Een groot stuk bot met een flinke gewrichtskom, dat moet haast wel van een mammoet zijn”, dacht oud-Ecomare-collega Sytske Dijksen, toen ze vond op het Texelse strand. Conservator Arthur Oosterbaan bevestigde haar vermoeden. Hij determineerde het 40 centimeter brede bot als een stuk schouderblad van een wolharige mammoet. 


Sytske Dijksen

De ene zaak is nog niet opgelost of Sytske had alweer wat nieuws gevonden. 10 mei plaatste ze op haar Facebookpagina een foto van een kaakbot met de tand er nog in. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3