Walviszaal bij Ecomare
Walviszaal bij Ecomare

Tuimelaar naar Ecomare

Algemeen

De tuimelaar die op zaterdag 2 mei in de haven van Amsterdam terechtkwam, is helaas op 13 mei dood gevonden op het strand van Wijk aan Zee. De dolfijn was in korte tijd uitgegroeid tot een bekendheid, wat hij in Frankrijk al langer was. Daar is hij veel vaker in havens gezien en had hij ook een naam gekregen: Zafar. De doodsoorzaak wordt onderzocht, het skelet gaat op termijn naar Ecomare.

Tuimelaars zijn speelse, nieuwsgierige dieren. Zafar vond het blijkbaar leuk om met schepen mee te zwemmen en verbleef graag in havens. Met het Nederlandse zeilschip de Tres Hombres was hij, via de sluizen van IJmuiden, door het Noordzeekanaal, in de haven van Amsterdam terecht gekomen. Met vereende krachten is hij vervolgens terug naar zee geleid. De redders konden even opgelucht adem halen, maar helaas wachtte hen een grote teleurstelling: het dier spoelde enkele dagen later dood aan op het strand van Wijk aan Zee.

Bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is onderzocht waaraan Zafar is overleden. Aan zijn verwondingen concluderen de onderzoekers dat hij een aanvaring met een schip moet hebben gehad. Aan het kadaver ontbrak de staart. Vermoedelijk is dat veroorzaakt doordat na zijn dood zijn staart door een scheepsschroef is geamputeerd.

Bij strandingen van walvissen wordt altijd nagegaan of er een natuurmuseum belangstelling heeft voor het skelet, waarbij Naturalis als eerste wordt gebeld. In goed overleg tussen Naturalis en Ecomare is besloten dat Naturalis eigenaar wordt van het skelet, maar het in permanente bruikleen geeft aan Ecomare. De twee musea delen de kosten voor de preparatie. Op termijn zal het tuimelaar-skelet in de Walviszaal van Ecomare komen te hangen.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2