Binnenburg.
Binnenburg. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Fietsverbod Den Burg en De Koog geldt overdag

Algemeen Coronavirus

Het fietsverbod dat vanaf Hemelvaart (21 mei) van kracht is in de winkelstraten van Den Burg en De Koog geldt overdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Dat blijkt uit een brief die het college vandaag aan de gemeenteraad heeft verstuurd. Het fietsverbod is onderdeel van de maatregelen om een 1,5 meter samenleving op het eiland in te richten, zodat op straat de 1,5 meter afstand ten opzichte van elkaar kan worden bewaard. Het moet eveneens ruimte bieden voor de horeca om terrassen uit te kunnen breiden.

Het fietsverbod geldt in de Dorpsstraat in De Koog en het centrum van Den Burg. Het wordt ook verboden om fietsen te parkeren in de doorgangen tussen de Weverstraat en het Achterom in Den Burg. Hetzelfde geldt voor de doorgangen tussen de Nikadel en de Dorpsstraat in De Koog.

Voor bedrijven in het centrum van Den Burg en De Koog geldt dat ze vóór 11:30 uur of tussen 18:00 en 21:00 uur bevoorraad moeten worden, zodat de rest van de tijd ook de 1,5 meter in acht kan worden genomen door voorbijgangers.

Er worden ook borden geplaatst in winkelstraten en bij de strandslagen met het verzoek aan voetgangers om rechts aan te houden.

Het college zegt zich te realiseren dat een fietsverbod en venstertijden voor de bevoorrading politiek vaak onderwerp van gesprek zijn geweest. Zodra het seizoen voorbij is en/of de coronacrisis voorbij is, wordt volgens het college de oude situatie hersteld. "De crisis mag geen reden zijn om het politieke debat en de besluitvorming over deze onderwerpen te beëindigen."

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 17 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30