Afbeelding
Foto: Sytske Dijksen

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Brief voor toeristen over corona

Algemeen Coronavirus

De Texelse huisartsen, VVV Texel, TOP, TESO en de gemeente hebben gezamenlijk een brief opgesteld voor toeristen over wat te doen op Texel om een verspreiding van het coronavirus op het eiland tegen te gaan.

Toeristen krijgen in de gezamenlijke brief onder meer het verzoek om tijdens de vakantie op straat de 1,5 meter afstand te bewaren en om drukke plekken op het eiland te mijden.

Om op straat meer ruimte te maken, wordt het fietsen in de winkelstraten van Den Burg en De Koog verboden en wordt er een aantal stegen afgesloten.

Er komen op een aantal plekken borden te staan en er worden cirkels van 1,5 meter op de weg aangebracht om iedereen te herinneren aan de 1,5 meter afstand.

Toeristen krijgen in de brief ook het advies om de TexelMap-app van de VVV te downloaden. Deze app houdt bij waar het druk is en geeft alternatieve locaties aan toeristen als sommige plekken te druk worden.

In de brief staan verzoeken aan kwetsbare groepen om extra voorzichtig te zijn en zoveel mogelijk thuis te blijven. "Ga niet op vakantie als u recent medische klachten heeft ontwikkeld en/of uw gezin verplicht thuis moet blijven als gevolg van een (mogelijke) besmetting."

Toeristen die tijdens de vakantie op Texel klachten krijgen die passen bij het coronavirus krijgen het verzoek om tijdig naar huis te gaan. "Indien er onverhoopt medische zorg nodig is tijdens het vakantieverblijf: neem eerst contact op met de eigen huisarts, mogelijk kan deze telefonische adviezen geven." 

Als een consult toch noodzakelijk wordt geacht, kunnen toeristen telefonisch contact opnemen met een van de vijf huisartsenpraktijken op het eiland. De gehele brief is te vinden op de website van de gemeente.

Bedoeling is dat de brief via logiesverstrekkers aan gasten worden gestuurd. TESO gaat hem ook versturen aan gasten die vooraf een ticket voor de boot regelen.

De brief, de app, het fietsverbod en de cirkels op straat zijn onderdeel van het masterplan voor de 1,5 meter economie op Texel. Het college neemt volgende week een definitief besluit over dat plan.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 11 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30