Marc noteert de door Rodney waargenomen vogels.
Marc noteert de door Rodney waargenomen vogels. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

75 verschillende soorten in ruim twee uur

Algemeen Blogs

"Zie je die vogel daar? Dat is een rosse grutto. Als die hier aankomt, weegt dat vogeltje zo'n 275 gram. Nu zijn ze alleen maar bezig met eten en als ze over een paar weken richting Scandinavië trekken om te broeden wegen ze zo'n 550 gram."

Aan het woord vogelaar Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum. Samen met Rodney Stolk ga ik op pad vanaf het basiskamp aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp en we maken het rondje over de dijk, door Dorpzicht en via het Krimbos weer terug. Op uitnodiging van de heren gaan we op een beginnerscursusje vogels kijken - absoluut geen vogels spotten. Volgens de diehard vogelaar spot je vliegtuigen en kijk je vogels, legt Marc uit. Zelf lijkt hij zich er niet zo druk over te maken.

De uitnodiging volgt in aanloop naar de Texel Big Day. Omdat het evenement in zijn gewone vorm niet door kan gaan, is er dit jaar een speciale huiseditie. "Het mooie is dat iedereen kan meedoen. Van beginner tot gevorderd vogelaar. Je hebt diverse apps waarmee je vogels kunt herkennen - via geluid of beeld. Wanneer je meer gevorderd bent, herken je vogels op kenmerken. Maar dat is natuurlijk bij de ene vogel moeilijker dan met de ander."
Sytske Dijksen - Drieteenstrandlopers

Als eilandbewoner is er een aantal vogels die je moeiteloos herkent. De grauwe gans, de rotgans, de grutto, de lepelaar en de drieteenstrandloper zijn ook voor de meeste beginners goed te herkennen. Als ik een rondje loop met de doorgewinterde vogelaars valt me al snel op hoe mager mijn basiskennis is. Als ze de proef op de som nemen - op twee derde van het rondje - onderscheid ik een mantelmeeuw van de zilvermeeuw. In het Krimbos herken ik zowaar een zwartkop op het geluid en ook de tjiftjaf - die constant zijn eigen naam roept - is goed te herkennen.
Marc Plomp

Ik geniet van het landschap en luister goed naar de aanwijzingen van Marc en Rodney. "Kijk, daar op het loopvlak van de brug, een oeverloper", wijst Marc. Ik ben bijna trots als ik de overeenkomsten in het loopje met de drieteenstrandloper bevestigd krijg. Het enthousiasme dat de heren hebben werkt aanstekelijk. Regelmatig blijven Marc en Rodney uit het niets staan en gaat er een vinger de lucht in. "Ho, ik hoor een groenling", stelt Rodney. Iets verderop begint Marc te wijzen als hij een aantal brandganzen ziet. "Daar Job, voorbij dat gele hek in de verte. Je kunt hem herkennen aan die mooie witte kop."

Job Schepers

Inschrijven

Komende zaterdag staat de Texel Big Day in het teken van de home edition, waarbij het de bedoeling is dat deelnemers in de eigen tuin - of natuurlijk in een wandeling met het gezin - zoveel mogelijk verschillende vogels te spotten. "Daarom wilden we je graag eens meenemen. In dit rondje hebben we nu in ruim twee uur 75 verschillende vogelsoorten gezien. Nu hebben we op Texel ook wel een enorme rijkdom natuurlijk, maar er is ook een stadsvogelaar die in Amersfoort 45 soorten waarnam", legt Rodney uit. De opbrengst van dit jaar gaat naar het goede doel en wel het ondersteunen van de zomertortel. Een vogel die het zwaar heeft omdat hij in Italië veel wordt geschoten voor plezierjacht en daarnaast steeds meer moeite heeft in (bijvoorbeeld) Nederland door het verdwijnen van zogenoemde rommelstruikjes en het vinden van geschikt voedsel. Met het opgehaalde geld worden voedselakkertjes gerealiseerd op Texel en verder wordt de Vogelbescherming gesteund bij hun lobby tegen de plezierjacht op deze wilde duif. 

Inschrijven voor de Big Day kan tot vanavond via deze link. Lees wel even de speciale coronamaatregelen.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 6 uur geleden 8
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30