Hoe om te gaan met elkaar op fietspaden is één van de vraagstukken bij de plannen voor de 1,5 meter economie.
Hoe om te gaan met elkaar op fietspaden is één van de vraagstukken bij de plannen voor de 1,5 meter economie. Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Plan in de maak voor 1,5 meter economie op Texel

Algemeen Coronavirus

Diverse organisaties op Texel hebben de koppen bij elkaar gestoken hoe om te gaan met de 1,5 meter economie in de praktijk zodra het toerisme weer op gang komt.

Dat moet leiden tot een plan om een veilige omgeving voor zowel Texelaars als toeristen op het eiland te waarborgen. Burgemeester Michiel Uitdehaag maakte daar maandag melding van op Twitter.

Onder meer ondernemers, terreinbeheerders en overheid denken na over de praktische uitvoering van de 1,5 meter economie, zodra het toerisme en het reizen naar de eilanden niet langer worden ontmoedigd.

Dat moet ertoe leiden dat ondernemers en andere organisaties straks niet verrast worden door de komst van toeristen, maar meteen concreet op de 1,5 meter economie kunnen inspelen als er weer gasten zijn. De Texelse huisartsen zijn eveneens bij de planontwikkeling betrokken.

Volgens burgemeester Uitdehaag bevindt het zich nog in een pril stadium. Vooralsnog gelden de meeste maatregelen van het Rijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan tot 28 april. Vanavond (dinsdag) maakt premier Rutte bekend welke maatregelen na 28 april van kracht zijn.

De verwachting is dat de 1,5 meter economie in ieder geval nog een tijd van kracht zal zijn, waardoor daar op ingespeeld moet worden. Dat zal niet voor elke sector even makkelijk zijn; met name voor de horeca is het bewaren van 1,5 meter afstand tot elkaar in de praktijk lastig om rendabel te kunnen zijn.

Op de andere Waddeneilanden wordt eveneens gewerkt aan plannen om concreet uitvoering te geven aan de 1,5 meter economie, zodat zowel voor eilandbewoners als gasten een veilige situatie ontstaat.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 5 uur geleden 6
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 7 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 10 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 apr, 16:00
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 apr, 15:35 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10