Het parkeerterrein, als gevolg van de coronacrisis zeldzaam leeg.
Het parkeerterrein, als gevolg van de coronacrisis zeldzaam leeg. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Zonnepanelen boven parkeerterrein

Algemeen

De gemeente gaat een overkapping met zonnepanelen aanleggen op de parkeerplaats tegenover het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg.

De panelen komen boven het middelste gedeelte van het parkeerterrein. De aanbesteding voor de realisatie van het geheel wordt opgestart.

Het aantal zonnepanelen dat er moet komen, is nog niet bekend. Dat hangt volgens de gemeente af van het plan van de aannemers die meedoen in het aanbestedingsproces. "Een van de criteria waarop het plan wordt beoordeeld is de hoeveelheid energie die met de installatie opgewekt kan worden."


Het parkeerterrein aan de Emmalaan in Den Burg - Foto Ton Zegers

De aanleg van de panelen boven het parkeerterrein is onderdeel van een groter plan waarvoor de raad op 17 oktober 2018 €1,2 miljoen beschikbaar stelde. Volgens dat plan worden op vijf plekken zonnepanelen aangelegd om de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie van de gemeentelijke organisatie te verhogen van 25 tot circa 70 procent.

In het kader daarvan is het drijvend zonnepark bij rioolwaterzuivering Everstekoog uitgebreid, zijn er panelen op de daken van de Bolder aangelegd en zijn er panelen op het dak van de TXL sporthal gekomen.

Er worden ook panelen aangelegd op de zoutloods van Gemeentewerken en als laatste komen dan nu ook de panelen boven het parkeerterrein aan de Emmalaan.

Volgens de oorspronkelijke plannen van 2018 had het project ruimschoots voor 2020 gerealiseerd moeten zijn, maar daar is het niet van gekomen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er zonnepanelen boven één van de parkeerplaatsen van Buurtskap De Tuunen zouden komen, maar dat is vervallen. Daarvoor is de plaatsing van panelen op de zoutloods van Gemeentewerken in de plaats gekomen.

Afbeelding
Ludiek protest kampeerboeren tegen beperkingen Algemeen 3 uur geleden 3
Afbeelding
Voetbal 7 tegen 7 op half veld voor 35 jaar en ouder goed ontvangen! Sport 4 uur geleden 3
Afbeelding
In gesprek met... Anneke Visser-Veltkamp Algemeen 6 uur geleden 12
Afbeelding
Partijen willen andere plek ‘In Veilige Handen’ Algemeen 9 uur geleden 12
Afbeelding
Eerste exemplaar verhalenbundel voor burgemeester Cultuur 29 nov, 11:42
Afbeelding
Boekjes en Brabbels in de bibliotheek Algemeen 29 nov, 10:15
Afbeelding
Afgesloten deel Lancasterdijk tijdelijk open Algemeen 29 nov, 08:00 6
Afbeelding
Actie kampeerboeren bij gemeentehuis Algemeen 28 nov, 17:00 8