Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

'Geen bedden Rebecca naar Ruyterplaats'

Algemeen

Burgemeester en wethouders werken niet mee aan een principeverzoek om slaapplaatsen van Hotel Rebecca in De Waal te verplaatsen naar De Ruyterplaats aan de Waalderweg net buiten Den Burg.

Dat heeft het college laten weten. Het verzoek was of het mogelijk zou zijn om de bedden van Rebecca te verplaatsen, zodat het perceel van het hotel aan het Hogereind opnieuw ingevuld kan worden met restaurant en woningen.

Het verzoek werd getoetst aan de nota verblijfsrecreatie waarin het beleid voor het verplaatsen van slaapplaatsen is opgenomen. Dat leerde volgens het college dat verplaatsing niet mogelijk is, omdat De Ruyterplaats niet binnen het concentratiegebied voor recreatie of in een dorpskern ligt. 

De ontwikkeling van woningbouw op de plek van Rebecca aan het Hogereind wordt omschreven als 'problematisch' als gevolg van de ligging van het perceel. Dat grenst aan het bedrijventerrein aan de Laagwaalderweg en daar zijn bedrijven in milieucategorie 3.2 mogelijk. "Op basis daarvan is een richtafstand van 100 meter tussen woningen en bedrijf nodig. Er kan niet worden voldaan aan deze afstand waardoor woningbouw op het perceel niet mogelijk is."

Rebecca kent in totaal 62 recreatieve slaapplaatsen, waarvan er 34 in gebruik zijn. De Ruyterplaats kent volgens de stukken van het college in totaal 115 slaapplaatsen waarvan op het recreatieve deel van De Ruyterplaats 45 voor zomerhuizen en 50 voor groepsverblijf. Op het agrarische gedeelte van De Ruyterplaats zitten 20 slaapplaatsen die in vier recreatieappartementen in de stolp gerealiseerd kunnen worden.

Volgens het college kunnen de 34 slaapplaatsen die Rebecca in gebruik heeft wel verplaatst worden, alleen niet naar De Ruyterplaats zoals in het afgewezen principeverzoek de vraag was.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 10 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 13 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00