Logo texelsecourant.nl

Texelaars beginnen met Texel Team 2020

Texel Team 2020 is de naam van een nieuwe duurzame organisatie die vandaag op Texel van start is gegaan. Het wordt een projectbureau dat concreet aan het verduurzamen van het eiland gaat werken.

Texel Team 2020 bestaat uit Marjan Minnesma (directeur van de Stichting Urgenda), Marc van Rijsselberghe (zilte landbouw), Brendan de Graaf (directeur TexelEnergie), Herman Ridderinkhof (adjunct-directeur NIOZ), Pieter de Vries (gemeente), Robin Konijn (accountant NBC Eelman) en Rikus Kieft (zelfstandig adviseur).

Zij zijn de initiatiefnemers en vormen volgens Kieft vanuit het veld een denktank die meedenkt over de koers in het verduurzamen van Texel. Dat gebeurt op basis van de ambitie uit 2008 om het eiland in 2020 zelfvoorzienend te laten zijn op het gebied van energie en water. De initiatiefnemers sluiten aan bij het werk van onder meer de Stichting Duurzaam Texel en TexelEnergie en stellen hun eigen netwerken beschikbaar. De zeven personen zijn allemaal al met de ontwikkeling van duurzaamheid bezig.

Texel Team 2020 moet verder een organisatie worden met een coördinator die aan de touwtjes trekt en ervoor zorgt dat plannen concreet tot uitvoering komen. De betreffende coördinator moet nog worden aangesteld. Bedoeling is dat dat in het voorjaar is geregeld. Hij of zij krijgt fysiek een kantoor op het eiland van waaruit gewerkt wordt.

Bedoeling is dat het projectbureau zich bezighoudt met concrete zaken zoals de proeftuin elektrisch vervoer die een tijdje geleden is gestart. Het werven van fondsen wordt een andere belangrijke bezigheid. Op termijn moet het bureau uitgroeien tot een projectorganisatie.

Texel Team 2020 beschikt over een Raad van Advies die een paar keer per jaar meekijkt over de schouder en de groep van strategische adviezen en ideeën voorziet. Kieft: 'Zij kijken met een overkantse en grotere bril mee naar alle ontwikkelingen.' De Raad van Advies bestaat uit mensen die landelijk hun sporen hebben verdiend op gebied van onder meer energie en duurzaamheid.

Onder hen Ad van Wijk, ondernemer in duurzame energie en buitengewoon hoogleraar energiesystemen van de toekomst aan de Technische Universiteit in Delft en Peter Molengraaf, directievoorzitter van netwerkbedrijf Alliander. Daarnaast zitten burgemeester Francine Giskes en Dorine Putman, financieel expert van de ASN Bank).

Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!