Logo texelsecourant.nl
"Als we nog een stap wilden maken, was dit het moment."
"Als we nog een stap wilden maken, was dit het moment." (Foto: Job Schepers)

"Dat werd dus meer dan één kop koffie"

Hij had zich de start op Texel vast anders voorgesteld, maar als we afspreken met Sjoerd de Jong in de Jumbo in De Koog is de kersverse eigenaar opgewerkt en kalm. "Ik heb nu al gemerkt dat ik in Den Burg en De Koog uitstekende bedrijfsleiders heb."

Sjoerd en zijn vrouw Marrit namen kort geleden de Jumbo's op Texel over van Arjen van Diepen. Inmiddels heeft het stel een huis gevonden in Oosterend waar ze met hun dochtertje Famke, net zes weken oud, naar toe zullen verhuizen vanuit Lemmer. "De timing is allemaal uitstekend", zegt Sjoerd met een knipoog. Marrit en Famke zijn nu nog veel in Lemmer, maar binnenkort verhuist het hele gezin naar Texel. Sjoerd heeft geen tijd om te wennen. "Toen ik begon waren de eerste gevallen in Nederland net bekend in Noord-Brabant. Daarna ging het allemaal snel."

Zondag gingen restaurants en kroegen op slot en steeds meer hotels sluiten de deuren. Op verschillende plaatsen in het land wordt flink gehamsterd in supermarkten. "Hier merkten we in De Koog dat het zondag wel even hard ging, toen waren de schappen aan het einde van de dag wel even leeg. Maandag waren de schappen weer aangevuld en op dit moment gaat het weer prima", vertelt hij dinsdag.

Sjoerd had een goed lopende Jumbo in Lemmer, mede daarom is de stap naar Texel opvallend te noemen. "Je blijft toch ondernemer. We zijn daar op nul begonnen en hebben het in tien jaar tot een prachtige supermarkt gemaakt. Maar ik ben nu 38 en zei vorig jaar tegen Marrit dat, als we nog een stap wilden maken naar wat nieuws, dat nu wel het moment was. Ik ken Arjen al jaren en we besloten eens een kop koffie te gaan drinken. Dat werd dus meer dan één kop koffie", vertelt de goedlachse Fries.

De komende tijd zal een onrustige tijd worden, maar daar lijkt Sjoerd niet erg van te schrikken. "Ik hoop vooral voor de restaurants en kroegen dat ze snel weer open mogen. In de supermarkten loopt het nog goed door. Den Burg heeft een heel ander publiek dan De Koog waar toch meer toeristen zijn. In De Koog zal het nog wel rustiger worden de komende periode. We volgen alle maatregelen en letten strikt op hygiëne. Mede dankzij Tim (Jonker red.) en Hans (Kampen red.) gaat het voorspoedig. We hebben sowieso een uitstekend team."

Marrit vertelt: "We kwamen samen al een paar keer per jaar op Texel. Ik daarvoor ook al met mijn ouders. We kennen de andere Waddeneilanden ook, maar Texel heeft wat meer voorzieningen en je bent er sneller. Dat heeft ons altijd wel getrokken. Lemmer is ook toeristisch, dus we weten waaraan we beginnen. We hebben er enorm veel zin in, de eerste weken zijn ondanks de situatie uitstekend bevallen. Ik ben nu nog minder op Texel dan Sjoerd omdat Famke natuurlijk pas zes weken is."

Als Sjoerd niet bezig is met de Jumbo houdt hij zich onder meer bezig met sulfietvrije wijn. "Ik zit een beleggingsgroep die zich hier helemaal mee bezighoudt en het mooie is dat deze wijn ook via Jumbo - en dus ook hier in de winkel - verkrijgbaar is. Normaal zijn sulfietvrije wijnen niet lang houdbaar, wij hebben er nu één van drie jaar die nog heerlijk is. Het is een project waar de bekende wijnboer Stan Beurskens bij betrokken is. Hij heeft de primeur met een uitstekende sulfietvervanger. Wijn is een hobby van me en het is mooi om hierbij betrokken te zijn."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het is tijd om Texel geleidelijk en volgens de normen van de anderhalvemetersamenleving weer open te stellen voor toeristen.Reageren!