Wachtkamer van De Zandkoog.
Wachtkamer van De Zandkoog. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Corona

Texelse huisartsen passen zorg aan

Algemeen Coronavirus

De Texelse huisartsen hebben hun zorg op Texel voor de komende tijd anders ingericht om een verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen.

Alle huisartsenpraktijken blijven open voor essentiële (spoed)zorg, maar het is niet mogelijk om zonder afspraak naar een praktijk te komen. Er moet eerst telefonisch contact worden opgenomen, waarna de assistente beoordeelt of klachten zo urgent zijn dat praktijkbezoek nodig is of dat kan worden volstaan met een telefonisch consult.

Texelaars die klachten hebben op gebied van hoesten en/of benauwdheid waarvoor onderzoek van een arts noodzakelijk wordt geacht, moeten eerst bellen met de assistente van de eigen huisartsenpraktijk. "Indien nodig zal u op een speciaal daarvoor ingerichte ruimte in De Zandkoog aan de Pontweg in Den Burg worden beoordeeld door een van de Texelse huisartsen op een speciaal “Hoestspreekuur” of wordt u middels een visite beoordeeld."

Patiënten die op het “Hoestspreekuur” komen, worden door de huisartsen verzocht in hun auto te wachten tot ze aan de beurt zijn. "Dit om samenzitten in de wachtkamer te voorkomen."

Mensen met luchtwegklachten krijgen het dringende verzoeken de apotheek niet te betreden. Bij deze patiënten zal de medicatie worden thuisbezorgd.

"Mocht u twijfelen of u met uw vraag of klacht een huisartsbezoek nodig is, kijk dan eerst op thuisarts.nl. Op deze website staan veel goede adviezen bij de meest voorkomende klachten."

Volgens de huisartsen is er veel vraag van mensen die getest willen worden op het nieuwe corona-virus. "Gezien de beperkte voorraad testen wordt dit maar in enkele gevallen gedaan. Graag uw begrip hiervoor."

De Texelse huisartsen benadrukken dat het ook op Texel om een probleem van serieuze omvang gaat. "Geen positieve virus-testen betekent niet dat er geen besmettingen zijn, alleen dat deze niet zijn vastgesteld. Wij verzoeken dan ook aan onze eiland-bewoners bezoek van de overkant NIET te vragen naar het eiland te komen, in het kader van de volksgezondheid."

De huisartsen maken zich grote zorgen over de toeristen die uit andere delen van het land naar Texel komen vanuit de gedachte dat het eiland ‘corona-vrij’ is. Volgens de huisartsen kan dat juist tot een snellere verspreiding van het virus leiden en een grotere druk op de Texelse gezondheidszorg leggen als de situatie uit de hand zou lopen. “We zouden het liefst willen dat hotels gasten afhouden of boekingen annuleren of indien mogelijk naar huis sturen.”

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 13 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30