Afbeelding

"Het waren allemaal emoties"

Algemeen

Bedreiging met een mes, losse handjes en chaos in de kroeg. Een uit de hand gelopen ruzie bracht een 25-jarige Texelaar dinsdag voor de politierechter in Alkmaar.

“Het was gewoon uit emotie dat ik die man heb geslagen. De dag ervoor had hij mijn broertje met een mes bedreigd”, zei de 25-jarige verdachte uit Oosterend tegen de politierechter. Hij moest voorkomen omdat hij in september 2017 in een kroeg in De Koog een man klappen had gegeven. Het slachtoffer moest de vuistslagen tegen zijn hoofd bekopen met een gekneusde neus.

De verdachte hoorde vanwege het uitgaansgeweld een werkstraf van 100 uur tegen zich eisen, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Maar de rechter vond een iets lagere straf meer passen en legde 80 uur werkstraf op, waarvan de helft voorwaardelijk. “Het moeten nogal fikse klappen zijn geweest'', zei de rechter. “Want je neus raakt niet zomaar gekneusd.''

Volgens de verdachte en zijn advocaat ging achter de mishandeling een zakelijk conflict schuil. De verdachte en zijn broer waren in dienst geweest bij de broer van het slachtoffer en hadden ontslag genomen. De jongere broer van de Oosterender zou de dag voor de confrontatie in de kroeg met een mes zijn bedreigd door het slachtoffer. “Hij werd opgehitst door zijn broer, denk ik.'' De verdachte zou zijn eigen broer hebben willen beschermen tegen het tweetal. “Ik weet niet meer precies wat die avond is gebeurd. Maar ik handelde uit emotie.''

De advocaat zei dat de verdachte oververmoeid was na een lange vliegreis en toen hoorde over de bedreiging met het mes. “Hij had ook wat drank op.'' Daardoor was de zaak uit de hand gelopen, zei de raadsman. “Niet goed te praten natuurlijk, maar mijn cliënt heeft zelf ook klappen gehad. Hij had een blauw oog.'' De knokpartij leidde tot chaos en verdeelde de kroeg in twee kampen, waardoor de politie veel werk had in kaart te brengen wat precies was gebeurd.

Het blauwe oog van de Oosterender is op de foto gegaan, maar de verdachte deed zelf geen aangifte. De officier van justitie vond dat hij de confrontatie met het slachtoffer uit de weg had moeten gaan. “Uitgaansgeweld neemt het Openbaar Ministerie hoog op, want omstanders zijn daar ook de dupe van. Die schrikken daarvan. Mensen moeten een gezellige avond kunnen hebben en niet met geweld worden geconfronteerd'', vond de aanklaagster.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 5 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45