Polder Eierland in 2019.
Polder Eierland in 2019. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Feest in de polder

Algemeen

Polder Eierland bestaat dit jaar 185 jaar en dat wordt op 19 maart groots gevierd in de Evenementenhal op De Krim. Het wordt een avond die iedereen die Eierland en De Cocksdorp een warm hart toedraagt niet wil missen.

Al maanden is de organisatie ermee bezig, nu is het programma rond. Het motto is Tessel guster, Tessel straks. Op de jarigheid bij Eierland. De avond belooft veel goeds. Eén en al Texels met bekende gezichten.

Lodewijk Dros heeft Eierlandse wortels en vertelt dingen over de polder die nog geen Texelaar wist. Hij doet eindelijk uit de doeken dat De Koog helemaal niet de bakermat van het badtoerisme is. Dat is Eierland namelijk.


Lodewijk Dros.

Als Dros vertelt is het moeilijk om niet enthousiast te worden. Lachend geeft hij een lesje eilandkennis van de bovenste plank. "Maar ik ga geen lezing geven, waarbij het publiek alleen maar luistert. Aart van den Brink en ik laten ze Eierland ervaren, we gaan aan de praat en geven stof tot nadenken, scherp en vrolijk, met verhalen en liedjes.”

"Boeren en vissers zijn door het oprukkende toerisme vergeten wie ze zijn”, zegt Dros. ”Ze zijn niet op de wereld gezet om de toerist te plezieren. Hun bestaan danken ze aan land en zee. Laten we dus ook zo kijken naar het Texel van de toekomst. Naar onze eigen identiteit die verloren dreigt te gaan. Wie spreekt er, om eens wat te noemen, nog Tessels? Dat is zo’n mooie taal! Aart en ik zingen in het Tessels, en ik heb, speciaal voor 19 maart, een Tessels lied geschreven: 'De visser, de badgast en de boer’."

Dros praat met zoveel vuur over zijn geboorte-eiland, dat de avond er wel één moet worden die men niet wil missen. Over de ins en outs van zijn verhaal in deze krant nog niet te veel, dat zou zonde zijn van de avond zelf. Maar er komen zeker naaktzwemmers en patriotten voorbij, Groningse sloebers, een geheime polderliefde én de boerenprotesten.

Het wordt een sprankelende avond, met ruimte om elkaar te ontmoeten. "Op de jarigheid bij Eierland wordt die verjaardag waarvan je later niet wil zeggen dat je hem gemist hebt", stelt een enthousiaste Arnold Langeveld, voorman van LTO-Noord.

Aan de avond doen, naast Dros en Van den Brink, ook andere Texelaars mee. Zo komt Gijs Verschoor nog eens zijn Polderlied zingen. Als Verschoor verschijnt is er automatisch muziek en er is dan ook geen betere opening dan deze, gezongen met Fleur Kuip. In de foyer is er muziek van Jaap en dochter Roos Dros, die samen garant staan voor een ontspannen sfeer.

“Het belooft een pracht van een avond te worden”, zegt Krim-baas Iwan Groothuis. "Vanuit De Krim zijn we trots op de jarige polder Eierland. We combineren dat met onze eigen vijftigste verjaardag en geven samen een mooi cadeau aan de Texelaars. De avond is gratis, maar reserveer wel kaarten op www.krim.nl/evenementen/tessel-guster-tessel-straks, want vol is vol! De inloop is vanaf 19:00 uur."

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 6 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 10 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15