Voorbeeld van een stuk zonneweide.
Voorbeeld van een stuk zonneweide. Foto: Johan Moerings VDH Solar BV

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Politiek haalt zonneweide van agenda

Politiek

De politieke partijen hebben de plannen voor een zonneweide aan de Pelikaanweg dinsdagavond van de agenda gehaald en inhoudelijk nog niet besproken.

Texels Belang, VVD en Texel 2010 (samen goed voor acht van de vijftien zetels in de raad) willen het plan voor de zonneweide pas bespreken als de Regionale Energie Strategie voor Noord-Holland Noord is besproken. Naar verwachting ligt daarvan in juni een concept op tafel bij de politieke partijen.

Het van de agenda halen van de zonneweide was een grote teleurstelling voor coalitiepartij GroenLinks waar ze de teleurstelling over TB en VVD niet onder stoelen of banken staken. Fractievoorzitter Elias Marseille zei gefrustreerd te zijn over de houding van beide coalitiegenoten.

Wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) wees de commissieleden er nog op dat de aanvraag voor de zonneweide al sinds januari 2019 bij de gemeente ligt en dat de aanvraag eigenlijk allang behandeld had moeten worden.

Het uitstel kan er volgens de wethouder toe leiden dat de aanvrager van de zonneweide de raad in gebreke stelt en dat de subsidies voor de zonneweide mogelijk mis worden gelopen. Daarvoor moet de aanvraag eind dit jaar afgehandeld zijn. Volgens de wethouder duurde het allemaal langer, omdat de initiatiefnemers eerst met omwonenden waren gaan praten.

Leo Timmers van TexelEnergie sprak zijn teleurstelling uit omdat de energiecoöperatie graag gebruik wil maken van de energie van het beoogde circa 17 hectare grote veld met zonnepanelen. Dat zou toereikend moeten zijn om twee derde van de huishoudens op Texel van stroom te voorzien.

Het van de agenda halen van het onderwerp betekent niet dat de zonneweide van de baan is; het onderwerp wordt later - als de Regionale Energie Strategie er is - alsnog een keer besproken.

De politieke partijen hadden gisteravond formeel een verzoek op tafel liggen om een ‘ontwerp-verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Dan had vervolgens op basis daarvan de aanvraag voor de omgevingsvergunning ter inzage gelegd kunnen worden, zodat er zienswijzen ingediend hadden kunnen worden. Dat is weer nodig om de realisatie van de zonneweide met behulp van een uitgebreide afwijkingsprocedure mogelijk te maken.

LTO-voorzitter Arnold Langeveld hield tijdens de commissievergadering een pleidooi om geen agrarische grond voor zonneweides te gebruiken. Dat staat volgens hem haaks op de gewenste biodiversiteit in de landbouw. "Het heeft ook niets met boeren te maken." Hij hield een pleidooi om met windenergie, geclusterd op bepaalde plekken, de opwekking van duurzame energie op het eiland te realiseren.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 32 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15