Den Helder.
Den Helder. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vijf miljoen voor Kop van Noord-Holland

Algemeen

De Kop van Noord-Holland krijgt €5 miljoen van het Rijk voor de ontwikkeling van Defensie en de energietransitie in de regio.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. De vijf miljoen komt uit de zogeheten Regio Envelop van de zogeheten RegioDeal. Dat is de benaming van een project waarbij regio's in Nederland geld kunnen krijgen van het Rijk voor zaken die de gemeenten in de regio's gezamenlijk aanpakken.

De toegezegde vijf miljoen euro biedt volgens wethouder Visser van Den Helder de kans om de Kop van Noord-Holland op maritiem gebied verder te ontwikkelen.

Bedoeling is dat met behulp van het geld de samenwerking tussen de Koninklijke Marine en civiele bedrijven in de regio verder tot stand komt (maritieme innovatie).

Wat de energietransitie betreft, moet het geld ten goede komen aan de ontwikkeling van de zogeheten waterstofeconomie in de Kop van Noord-Holland, de opslag van CO2 en windenergie op zee.

De komende periode werken Rijk, provincie Noord-Holland en gemeente de Regio Deal Maritiem Cluster volgens een persbericht van de gemeente Den Helder samen met de partners in de regio verder uit.

De partners zijn de gemeenten Schagen, Hollands Kroon en Texel, de Koninklijke Marine, het Koninklijk Instituut van de Marine, ROC Kop van Noord-Holland, Port of Den Helder, Den Helder Airport en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 14 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3