Logo texelsecourant.nl
De OOCL Rauma in de storm op zee.
De OOCL Rauma in de storm op zee. (Foto: Kustwacht Nederland)

Visserij bezorgd over OOCL Rauma

De visserij heeft bezorgd gereageerd op het incident met de 179 meter lange OOCL Rauma waar dinsdagmiddag zeven containers overboord sloegen.

Diverse visserij-organisaties lieten meteen een calamiteitenplan voor de demersale visserijketen (visserij op de bodem) in werking treden om te bekijken of er nog gevolgen zouden zijn voor de voedselveiligheid.

Dat leerde dat er papierenrollen, verpakkingsmaterialen en melkpoeder in de containers zaten en dat is geen probleem voor de voedselveiligheid.

Geluk bij een ongeluk was volgens de visserij-organisaties (Coöperatieve Visserij Organisaties, Nationaal Overleg Visafslagen en de Visfederatie) dat de kottervloot als gevolg van het slechte weer een aantal dagen aan de kant lag. Daardoor konden de kotters niet in aanraking komen met ronddrijvende of gezonken containers.

De visserij-organisaties zijn verbaasd dat het ongeval met de OOCL Rauma zo snel na de containerramp met de Zoe (januari 2019) heeft kunnen plaatsvinden. "Onze vissers vissen nog steeds troep uit de containers van de MSC Zoe op. Je mag toch aannemen dat er geleerd is van die ramp en dat de regelgeving omtrent containerschepen die met stormachtig weer in (of in de buurt van) deze vaargeul varen aangescherpt wordt."

De Nederlandse Vissersbond adviseert zijn leden om het gebied waar de containers zijn gelokaliseerd de komende periode zoveel mogelijk te mijden. 

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, die op Texel woont, heeft van de week samen met zijn partijgenoot Willem Moorlag Kamervragen gesteld over de OOCL Rauma. Het schip voer dinsdag in de storm buiten de twee vaarroutes die boven de Waddeneilanden langs lopen voor de zeevaart.

De Kamerleden willen onder meer weten of er nog wat gebeurt met het verzoek van de Tweede Kamer om bij stormachtig weer de containervaart op de zuidelijke route, die vlak boven de Waddeneilanden loopt, aan banden te leggen.

De Zoe had in in 2019 in stormachtig weer de zuidelijke in plaats van de noordelijke vaarroute gepakt. Het schip tikte tegen de bodem van de minder diepe vaarroute, waarna er 342 containers overboord sloegen.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind dat we op Texel in het algemeen goed geïnformeerd worden wat betreft het coronavirusReageren!