Rollen papier van de Rauma op zee.
Rollen papier van de Rauma op zee. Foto: Kustwacht Nederland

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Rollen papier OOCL Rauma drijven op zee

Algemeen

De OOCL Rauma is dinsdagmiddag niet vijf, maar zeven containers verloren op de Noordzee op 43 kilometer boven Ameland.

Dat heeft de Kustwacht laten weten. De inhoud van de containers is bekend: in drie containers zaten grote rollen papier die inmiddels op zee drijven, in twee containers zaten uitrustingen voor papiermachines en in twee containers zat melkpoeder.

De 179 meter lange OOCL Rauma verloor de containers in de storm toen het onderweg was van de Finse plaats Kotka naar Rotterdam. Het schip voer buiten de twee routes die voor de containervaart zijn aangewezen boven de Waddeneilanden.

Volgens de Kustwacht kwam de OOCL Rauma uit Duitse wateren, waardoor het schip bij het binnenvaren van Nederlandse wateren niet werd opgeroepen om een keuze te maken tussen de zuidelijke vaarroute vlak boven de eilanden langs of de diepere, verderop gelegen noordelijke vaarroute op de Noordzee.

De Kustwacht doet dergelijke oproepen sinds kort wel bij containerschepen die op het Nederlandse deel van de Noordzee richting de Waddeneilanden varen. Zij krijgen – als ze ter hoogte van Texel zijn – het verzoek een keuze te maken tussen de zuidelijke of de noordelijke vaarroute. Dat moet voorkomen dat er opnieuw een containerramp zoals met de Zoe begin 2019 kan plaatsvinden.

Een dergelijke oproep doet de Kustwacht overigens pas bij containerschepen die langer zijn driehonderd meter en breder dan veertig meter. De OOCL Rauma valt niet onder die categorie en zou in de praktijk dus ook geen oproep hebben gehad van de Kustwacht om een keuze te maken tussen de zuidelijke en de noordelijke vaarroutes boven de Waddeneilanden langs.

Ter verduidelijking: de Zoe voer in 2019 tijdens de storm op de zuidelijke route die minder diep is dan de noordelijke route. De Zoe tikte in de toenmalige storm de bodem aan, waarna de containers aan boord begon te schuiven en er in totaal 342 containers overboord gingen. De stranden van de Friese Waddeneilanden lagen dagenlang bezaaid met goederen uit de containers.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2