Met fysiotherapeut Gerard Arkenbout in drie stappen aan de slag met de app Netwerk Artrose.
Met fysiotherapeut Gerard Arkenbout in drie stappen aan de slag met de app Netwerk Artrose.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

App Netwerk Artrose biedt hulp en inzicht

Gezondheid Gezond & Fit

Artrose is een aandoening waar menigeen mee krijgt te maken. De nieuwe app Netwerk Artrose is een laagdrempelige methode om er zelf, in samenwerking met de fysiotherapeut, op een effectieve manier mee aan de slag te gaan.

In drie stappen effectief aan de slag met artrose

Artrose is een vermindering van het kraakbeen. Het kan leiden tot pijn rond gewrichten, pijn bij het opstaan, bewegingsbeperking en een aangepast looppatroon. Het is niet alleen een ouderdomsziekte, het kan zich ook vanaf 40 jaar manifesteren.

Huisartsen en fysiotherapeuten uit de regio, onder wie de Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging aan de Wilhelminalaan, en orthopedisch chirurgen, hebben het Netwerk Artrose opgericht. Een middel om samen de behandeling van artrose te optimaliseren.

E-health, oftewel digitale zorgverlening, is een belangrijke instrument. De aanpak steunt op drie pijlers, vertelt fysiotherapeut Gerard Arkenbout. De eerste stap is waarbij de patiënt met artrose voorlichting krijgt van de fysiotherapeut en thuis, ondersteunt door de makkelijk te downloaden app van Netwerk Artrose gaat oefenen. Deze app biedt informatie, oefeningen en andere nuttige zaken.

Arkenbout: "Kennis en inzicht zijn heel belangrijk. Zoals te weten hoe wij pijn verwerken en welke verwachting we hebben. Is die verwachting wel reëel? Pijn en de ervaring daarvan is te beïnvloeden door begrip." In veel gevallen zullen de klachten met hulp van de app en op de achtergrond de begeleiding door de fysiotherapeut zodanig afnemen, dat geen operatieve of aanvullende behandeling nodig is.

Maar als dit toch niet het gewenste resultaat oplevert, volgt stap 2: Intensievere begeleiding door de fysiotherapeut. Thuis oefenen blijft daarbij ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Als blijkt dat ook deze aanpak niet het gewenste resultaat oplevert, gaat de fysiotherapeut in overleg met de huisarts of met de orthopedisch chirurg van Noordwest Ziekenhuisgroep. Mogelijk volgt dan stap 3: een afspraak op de polikliniek Orthopedie. Daar verricht de orthopedisch chirurg (aanvullend en technisch onderzoek zoals een Röntgenfoto of een MRI) en wordt bepaald of de betreffende heup of knie zal wordt geopereerd.

De app Netwerk Artrose is gratis te downloaden via de App Store. Maar wie vragen over artrose heeft, kan natuurlijk ook terecht bij de Praktijk voor Fysiotherapie en beweging aan de Wilhelminalaan te Den burg.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 55 minuten geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10