Nel Bruining, Janjacob de Jong en Jet van Karsen op de Weissensee.
Nel Bruining, Janjacob de Jong en Jet van Karsen op de Weissensee. Foto: Lammert Bruining

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texelaars rijden Alternatieve Elstedentocht op de Weissensee

Sport

Indrukwekkende prestaties van Texelaars die de afgelopen weken hebben meegedaan aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. 

Nadat eerder Nel Bruining, Piet Rodenburg en Janjacob de Jong de schaatsmarathon van 200 km voltooiden, verrichtte vrijdag ook Jet van Karsen dit huzarenstukje. Bruining en De Jong volbrachten vrijdag nogmaals de 200 kilometer en Piet Rodenburg bracht de 100 km tot een succesvol eind. 

Jet van Karsen, Nel Bruining, Janjacob de Jong gingen voor de 200 km en Piet Rodenburg voor de 100 km.

De weerberichten waren de schaatsers niet heel gunstig. 's Morgens om 7L00 uur bij de start vroor het nog 6 graden maar 's middag om ca 13.00 uur steeg de temperatuur tot plus 8 graden met een beetje wind waardoor waardoor het ijs op vele plekken zacht werd. De organisatie had de ronde al ingekort tot 10.5 km terwijl het de tochten ervoor nog 12.5 km was.

Janjacob de Jong zat direct na de start in een groep waarin hij tot het einde toe goed mee kon komen. Hij was bij de finish zeer verheugd over zijn tijd van net onder de acht uur, namelijk 7.59.59. Het was zijn tweede 200 km in vier dagen.

Ook Nel Bruining reed haar tweede 200 km maar dan in acht dagen. Bruining heeft de laatste 100 km veel alleen geschaatst omdat er zowel voor als achter haar geen groepen waren waarbij ze kon aansluiten. Haar tijd 9.45.03.

Jet van Karsen was heel blij dat ze eindelijk weer eens een 200 km heeft voltooid. Ze reed de gehele tocht in een groep van circa 40 schaatsers onder aanvoering van de schaatsers van bouwbedrijf Wessels. Het is bekend dat als je in die groep mee kan je de 200km haalt. Ze kwam in een tijd van 11.20.07 over de finish.

Piet Rodenburg ging van meet af aan voor de 100 km zijn tijd 5.30.24. Geen van deze schaatsers is tijdens de vele kilometers gevallen. Alle Texelse schaatsers waren zeer enthousiast en hopen er volgend jaar weer bij te zijn.

Hieronder het verslag van de tochten eerder deze week. 

Nel Bruinig en Piet Rodenburg startten vrijdag 24 januari voor de tweede van vier Alternatieve Elfstedentochten op het bevroren meer in Oostenrijk. Tijdens de eerste tocht op de dinsdag ervoor deden er geen Texelaars mee.

Op de uitgezette baan van 12,5 km op het zogeheten kleine meer moesten de schaatsers zestien rondes rijden voor de totale afstand van 200 kilometer. 's Morgens om 7:00 uur stonden er 1150 schaatsers in het donker aan de start. Al na een half uur begon het te schemeren, zodat ze al snel de talrijke scheuren in het natuurijs konden waarnemen.

De omstandigheden waren ideaal, windstil, volop zon aan een blauwe hemel en het bleef ook één á twee graden vriezen overdag. Ook bleef het ijs volgens de rijders goed glijden. Nel Bruining finishte ruim voor het donker werd in een tijd van 9.37.53 uur.

Rodenburg deed er langer over omdat hij langere pauzes nam in verband met nek- en rugklachten. Zij tijd was 10.35.08 uur.

Voor de derde tocht op dinsdag 28 januari gingen vier Texelaars van start: Jet van Kersen, Jan Jacob de Jong, Sybe van der Zee en Piet Rodenburg.

Helaas voor de schaatsers was het weer die dag volledig omgeslagen. Bewolkt, regen en vele graden boven nul en tijdens de tweede helft van de dag ook nog wind en water op het ijs.

Jet van Karsen reed volgens afspraak samen met Piet Rodenburg. Maar na 100 km is Piet Rodenburg alleen gaan rijden om toch te proberen de 200 km te halen. Dit is door de barre omstandigheden niet gelukt. Na 162.5 km is hij gestopt, zijn tijd was 9.06.34.

Jet van Karsen heeft nog 3 rondes alleen geschaatst. Zij stopte na 137.5 km met een tijd van 7.54.08, omdat de energie op was.

Sybe van der Zee had zijn ook dag niet. Hij stopte na 100 km in een tijd van 5.16.52.

Anders was het met Jan Jacob de Jong. Hij had zijn zinnen gezet om de 200 km te halen, nadat hij vorig jaar -voor het eerst op de Weissensee - al direct na de start in een scheur kwam en zijn hamstring scheurde. Jan Jacob de Jong had veel getraind in Alkmaar en daar in december zelfs met een groepje 200 km geschaatst.

Ondanks de barre omstandigheden dinsdag wist hij de 200 km te volbrengen in een tijd van 9.40.30.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 14 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30