Dialectbeschrijver Marcel Plaatsman.
Dialectbeschrijver Marcel Plaatsman.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

"Tesselse Jutjes bee Flora"

Cultuur

Marcel Plaatsman, beschrijver van het Texelse dialect, vertelt op zondag 16 februari om 14:30 uur in Maritiem en Juttersmuseum Flora over zijn talige vondsten.

Over de taal van Texel, het Tessels, valt een boel te ontdekken. Plaatsman gaat graag uit jutten in de taal van z'n familie en dan haalt 'ie mooie oude woorden naar boven, of legt 'ie bijzondere verbanden bloot. Hij vertelt er regelmatig over tijdens zijn Tesselse Taalpraatjes. Die heeft hij nu ook vertaald naar Flora, waar het vanzelf Tesselse Jutjes worden… 16 februari om 14:30 uur vertelt hij in het museum over zijn talige vondsten.

Het Tessels zit vol bijzondere klanken. Je hebt er lange en korte en sommige lijken zo op elkaar, dat Overkònters het verschil niet eens horen. Over die klanken gaat het zondag de 16e wel in het bijzonder. Welke klanken kun je allemaal bij mekaar jutten als je heel goed naar het Tessels luistert? Welke klanken horen de Texelaars ook zelf bijna niet, terwijl ze er wel zijn? Marcel laat zien dat er een heel systeem achter zit, dat je kunt uittekenen. Wat hij ook gaat doen… Maar het publiek mag zelf ook meedenken, meepraten en meedóen. We zullen proberen "op sien Tessels" te rijmen en zo brengen we deze taal van vroeger samen weer helemaal tot leven.

Oftewel op sien Tessels: "Deuze winter ben ik effies de hort op - en doên ik m'n praatje níet in 't Noorde, maar bee de mèènse fon Flora. Deer is Tessel ok best mooi. Je ken on de kim 't kerrekie fon De Weel siên, maar ok de dune. En: je ken der mit de bus komme, je hoeft giên Hopper te boeke en de fiets ken ok in 't hossie bluve. Hierna m'n ferhaaltje in 't Hollôns over wot ik deer ollegaar doen wil op Flora."

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2