Afbeelding
Foto: Pepijn Lijklema

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Onderwijsinspectie onder de indruk van verbeteringen osg

Onderwijs

Geweldig nieuws voor de OSG. Hoewel de onderwijsinspectie pas over zes weken met een conceptrapport met de definitieve bevindingen komt, liet zij nu al weten veel mooie ontwikkelingen te zien in een duidelijk zichtbaar verbeterde school. De onderwijsinspectie was deze week voor controle op OSG De Hogeberg. Aanleiding was het kritische rapport begin vorig jaar.

Vorig jaar kreeg OSG De Hogeberg de kwalificatie zeer zwak voor havo en ook vmbo, mavo en vwo waren op meerdere onderdelen onvoldoende. Daardoor kwam de school onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie. De inspectie controleert verschillende onderdelen van het voortgezet onderwijs. In 2019 concludeerden de inspecteurs dat de onderdelen "zicht op begeleiding en ontwikkeling", "didactisch handelen", "toetsing en afsluiting", "kwaliteitszorg" en "kwaliteitscultuur" onvoldoende waren.

De onderwijsinspectie gaf nu aan dat zij het gevoel had op een andere school te zijn beland. De vele inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen en de inspectie heeft dit duidelijk terug gezien bij het onderwijs in de klas, de leerlingen, de medewerkers en de ouders. Het werd erkend als bijzondere prestatie, want dergelijke verbeteringen heeft de inspectie zeker niet bij alle scholen die onder verscherpt toezicht staan zo gezien. Ook is opgevallen dat docenten en leerlingen weer met veel plezier naar school gaan. Enkele inspecteurs lieten weten geraakt te zijn door de persoonlijke verhalen van leerlingen en docenten die nu weer met trots over hun school spreken.

De afvaardiging van de inspectie zei veel vertrouwen te hebben in de ingeslagen weg en hoopt dat de lat in de komende jaren verder omhoog gelegd zal werden. Over zes weken komt zij met twee conceptrapporten met de uitgebreide bevindingen. Daarin zullen ook onderdelen staan die nog wat extra aandacht nodig zullen hebben komende tijd.

De onderwijsinspectie werkt met gemiddelde prestaties van de afgelopen drie jaar als het gaat om het onderdeel 'onderwijsresultaten'. Dit gedeelte was daarom nog onvoldoende voor de mavo. De havo stijgt hierdoor van zeer zwak naar onvoldoende. Alle andere onderdelen die de inspectie heeft gecontroleerd zijn dit jaar voldoende. Daardoor gaan vmbo-basis, vmbo-kader en vwo van onvoldoende naar voldoende.

Direct na deze terugkoppeling van de inspectie presenteerde waarnemend rector-bestuurder Corrie Eriks de feedback aan de medewerkers. Daar werd het goede nieuws onder groot gejuich en veel emotie ontvangen. "Dit hebben we met elkaar bereikt en toont hoe sterk en veerkrachtig we zijn, hoeveel potentieel er is en dat iets wat eerst nog onbereikbaar en ver weg leek, mogelijk wordt als je het samen doet", zo stelt een zeer tevreden Corrie Eriks.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 6 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45