in 2015 werd 'tijdlijnen in het landschap' gepresenteerd bij Oost.
in 2015 werd 'tijdlijnen in het landschap' gepresenteerd bij Oost. Foto: archief Texelse Courant.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Steun van Texelfonds

Algemeen

Het bestuur van het Texelfonds heeft in de vergadering van januari vier verzoeken om financiële steun gehonoreerd. Het grootste bedrag – €2.000,- – is voor het project 'Bunkers in de Duinen' van de stichting Nationaal Park (NP) Duinen van Texel.

Deze organisatie heeft ambitieuze plannen met de bunkers die nog in de duinen staan. Bijzondere verdedigingswerken in een prachtig duingebied, maar niet vergeten mag worden dat er in de Tweede Wereldoorlog vreselijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, aldus het NP. Bedoeling is daarom Texelaars naar hun herinneringen te vragen en deze op film vast te leggen. Met behulp van informatiepanelen met QR-codes zullen deze interviews te zien zijn voor bezoekers van de bunkers. Het Texelfonds stelt het geld beschikbaar uit fonds Koninklijke NV TESO, een van haar deelfondsen.

Een bedrag van €1.500 – uit het fonds Lof der Zotheid – is voor de Cultuurnacht die zaterdag 8 februari in het dorpscentrum van Oosterend wordt gehouden. Het Haarlems Amateur Symfonie Orkest krijgt €1.000,- (eveneens uit het fonds Lof der Zotheid) voor de organisatie van een 'Beethoven-scratch', op 28 en 29 maart in Den Burg. Doel hiervan is Texelse amateurmusici in de gelegenheid te stellen een week lang muziek van Beethoven in te studeren met een symfonieorkest en daarna een 'daverend concert' te geven voor een breed Texels publiek. Het 4 en 5 mei Comité Texel ten slotte ontvangt €1000,- van het Texelfonds voor de organisatie van het Anjerconcert, dat de Koninklijke Marinierskapel op 29 mei in de Evenementenhal op De Krim geeft en gratis te bezoeken is.

TESO-fonds

Het Texelfonds maakt meteen van de gelegenheid gebruik om uitleg te geven over de kunstwerken in de Texelse dorpen. "Hier en daar lezen we dat dit cadeau aan de Texelse samenleving van TESO zou zijn. Dat is niet juist. De kunstwerken zijn een initiatief van het Texelfonds en worden gefinancierd uit het fonds Koninklijke NV TESO, een van onze deelfondsen." Dit deelfonds werd gevormd door de €50.000,- die de veerdienst vanaf 2007 tien jaar lang jaarlijks schonk voor het cultureel en natuurlijk erfgoed op het eiland.

De meeste dorpen hebben inmiddels een kunstwerk. De inwoners van Oudeschild hebben hun keuze inmiddels gemaakt: een kunstwerk met de titel 'De Fuik', dat na de afronding van de dijkwerkzaamheden een plaats krijgt bij het Waddenstrandje bij de jachthaven. In Den Hoorn en De Waal en De Koog zijn de plaatselijke kunstcommissies nog volop aan het werk.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 8 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45