Afbeelding
Foto: Pixabay

Slimme keuzes bij aankoop nieuwe auto

Algemeen

Wie op het punt staat om een andere auto te kopen, heeft ruime keus. Naast tientallen verschillende automerken en nog veel meer verschillende typen en modellen, zal menigeen ook de betaalbaarheid van het nieuwe voertuig in het totaalplaatje meewegen. Autorijden is tenslotte niet bepaald goedkoop. In dit artikel bekijken we daarom de verschillende bespaarmogelijkheden die bij de aanschaf van een nieuwe auto overwogen kunnen worden.

Besparen op de wegenbelasting

Aan elke auto kleven een aantal vaste kosten waar geen enkele automobilist omheen kan. Een van die kostenposten is de wegenbelasting. Toch is het mogelijk om op deze belastingheffing te besparen door tijdens het kopen van een auto een paar bewuste keuzes te maken. Wie in plaats van een benzineauto voor een dieselvariant kiest, betaalt in sommige gevallen tussen de 30 en 50 procent meer wegenbelasting. Ook het totale gewicht van het voertuig speelt een rol in de hoogte van de te betalen belasting. Hoe lichter de auto, des te goedkoper deze belastingtechnisch wordt.

Lagere verzekeringspremie

Iedere automobilist in Nederland moet ook altijd in het bezit zijn van een geldige autoverzekering. Ook op dat vlak valt voor slimme autorijders veel voordeel te behalen. Wie er even rustig de tijd voor neemt om de verschillende opties op online vergelijkingssites door te nemen, krijgt ongetwijfeld aanbiedingen voor autoverzekeringen gepresenteerd waar zijn of haar huidige verzekeraar niet aan kan tippen. De goedkoopste autoverzekering is overigens lang niet altijd de allerbeste oplossing voor elke willekeurige automobilist, omdat de polisvoorwaarden mogelijk niet goed op iemands persoonlijke situatie of wensenpakket aansluiten.

Brandstofverbruik afwegen

Zelfs wanneer een automobilist van de goedkoopste autoverzekering en de laagst mogelijke wegenbelasting profiteert, kan autorijden vanwege hoge variabele kosten nog steeds duur uitpakken. De prijs voor brandstof is in dat geval waarschijnlijk het meest in het oog springend. Wie een oude occasion aanschaft moet er rekening mee houden dat het brandstofverbruik dan waarschijnlijk tussen de 1:10 en 1:15 ligt. Bij nieuwere auto's ligt dat aandeel tussen de 1:20 en 1:35. Vooral benzineauto's zijn de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden. Vergeet in het totaalplaatje overigens ook niet om opnieuw de autoverzekering mee te wegen. Om voor de goedkoopste autoverzekering in aanmerking te kunnen komen is het aanschaffen van een oudere occasion de slimste zet, omdat die wagen een lagere dagwaarde heeft. Daar staat in veel gevallen dan dus wel een hoger brandstofverbruik tegenover.

Klein onderhoud voorkomt grote problemen

Autoschade voor de volle 100 procent voorkomen is helaas niet mogelijk. Maar wie zuinig op z'n auto is, kan kosten voor dure reparaties wel zoveel mogelijk voorkomen. Ingewikkeld hoeft dat overigens niet te zijn. Het gaat dan voornamelijk om het plegen van klein onderhoud, zoals het regelmatig checken van de bandenspanning en het tijdig verversen van de olie. Door daarnaast bewust voor een auto van een Aziatisch merk te kiezen, kunnen reparatiekosten in veel gevallen ook behoorlijk binnen de perken worden gehouden. Aziatische auto-onderdelen zijn in veel gevallen namelijk goedkoper dan Europese alternatieven. Ook zijn deze onderdelen vaak makkelijker in te bouwen, waardoor een automonteur minder tijd aan de reparatieklus kwijt is.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 23 uur geleden 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur gisteren
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30