Denise Betsema.
Denise Betsema. Foto: Rick den Besten - Het Kontakt

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vervuiling in voedingssupplementen Denise

Algemeen

Denise Betsema heeft onvrijwillig vervuilde voedingssupplementen ingenomen, waardoor er verboden middelen in haar lichaam werden aangetroffen.

Dat benadrukte ze tijdens een persconferentie die ze dinsdagmiddag gaf in België. Volgens een verslag daarvan op de Belgische sportzender Sporza had ze een toegelaten voedingssupplement uit een apotheek in België verkregen en daar bleken vervuilde stoffen in te zitten.

Ze testte daardoor positief na afloop van veldritten in Hoogerheide (27 januari 2019) en in Middelkerke (16 februari 2019). De UCI maakte vervolgens op vrijdag 5 april 2019 bekend dat Denise op de aanwezigheid van verboden middelen in haar lichaam was betrapt, waarna ze door haar ploeg op non-actief werd gezet.

Denise liet op de persconferentie weten dat de toestemming van de UCI om weer te mogen rijden voor haar het einde van een hele zware periode betekent. "Mijn hele wereld is vorig jaar ingestort. Ik heb me maandenlang heel machteloos en verdrietig gevoeld. Hopelijk is dit een leerzame les voor mijn collega-supporters. Deze nachtmerrie wens ik niemand toe. Ik heb in deze periode heel veel steun gehad van vrienden, familie, fans en de ploeg."

De Texelse staat zaterdag aan de start van een veldrit in het Belgische Zonnebeke. Jurgen Mettepenningen, manager van haar ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal, liet weten oprecht blij te zijn dat Denise weer onderdeel uitmaakt van het team. Denise bleef na haar schorsing altijd trainen om in vorm te blijven.

De UCI heeft haar wel sancties opgelegd: een schorsing van zes maanden (met ingang van 5 april 2019) waardoor die periode voorbij is. Haar resultaten sinds de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide zijn geschrapt en de UCI heeft vastgesteld dat Denise nooit vrijwillig doping heeft gebruikt.

Ze liet weten dat ze besloten heeft akkoord te gaan met sancties. "Sporters blijven volgens de regels altijd zelf verantwoordelijk voor wat er in hun lichaam komt, maar ik heb nooit bewust doping genomen. Dat bevestigt de UCI ook."

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 5 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45