Logo texelsecourant.nl
Denise Betsema.
Denise Betsema. (Foto: Rick den Besten - Het Kontakt)

Vervuiling in voedingssupplementen Denise

Denise Betsema heeft onvrijwillig vervuilde voedingssupplementen ingenomen, waardoor er verboden middelen in haar lichaam werden aangetroffen.

Dat benadrukte ze tijdens een persconferentie die ze dinsdagmiddag gaf in België. Volgens een verslag daarvan op de Belgische sportzender Sporza had ze een toegelaten voedingssupplement uit een apotheek in België verkregen en daar bleken vervuilde stoffen in te zitten.

Ze testte daardoor positief na afloop van veldritten in Hoogerheide (27 januari 2019) en in Middelkerke (16 februari 2019). De UCI maakte vervolgens op vrijdag 5 april 2019 bekend dat Denise op de aanwezigheid van verboden middelen in haar lichaam was betrapt, waarna ze door haar ploeg op non-actief werd gezet.

Denise liet op de persconferentie weten dat de toestemming van de UCI om weer te mogen rijden voor haar het einde van een hele zware periode betekent. "Mijn hele wereld is vorig jaar ingestort. Ik heb me maandenlang heel machteloos en verdrietig gevoeld. Hopelijk is dit een leerzame les voor mijn collega-supporters. Deze nachtmerrie wens ik niemand toe. Ik heb in deze periode heel veel steun gehad van vrienden, familie, fans en de ploeg."

De Texelse staat zaterdag aan de start van een veldrit in het Belgische Zonnebeke. Jurgen Mettepenningen, manager van haar ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal, liet weten oprecht blij te zijn dat Denise weer onderdeel uitmaakt van het team. Denise bleef na haar schorsing altijd trainen om in vorm te blijven.

De UCI heeft haar wel sancties opgelegd: een schorsing van zes maanden (met ingang van 5 april 2019) waardoor die periode voorbij is. Haar resultaten sinds de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide zijn geschrapt en de UCI heeft vastgesteld dat Denise nooit vrijwillig doping heeft gebruikt.

Ze liet weten dat ze besloten heeft akkoord te gaan met sancties. "Sporters blijven volgens de regels altijd zelf verantwoordelijk voor wat er in hun lichaam komt, maar ik heb nooit bewust doping genomen. Dat bevestigt de UCI ook."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een dam tussen Schotland en Noorwegen, plus één tussen Frankrijk en Engeland ter bescherming tegen de zeespiegelstijging van enkele meters. Goed plan?Reageren!