Logo texelsecourant.nl
A Clockwork Orange.
A Clockwork Orange. (Foto: Filmfoto/ Wikimedia)

De filmklassiekers

Drie dagen lang films uit de jaren zeventig kijken. Volgende week is het zover. In Den Hoorn wordt van vrijdag 31 januari tot en met 2 februari in Den Hoorn, waar de tweede editie van het festival De Filmklassiekers wordt gehouden. De Texelse Courant mag twee keer twee passe-partouts weggeven. Lees daarover meer verderop in dit verhaal.

"Je zou de jaren zeventig kunnen omschrijven als paradoxaal. Aan de ene kant stond het tijdperk te boek als sceptisch, expliciet en grimmig, met de oorlog in Vietnam als splijtzwam. Maar je had ook plateauzolen, vrijetijdspakken en afrolooks. Het was dus een decennium vol tegenstellingen, elektrisch geladen tussen de polariteiten van oorlog en disco, van 'zwaar en licht'", liet de organisatie eind 2019 al weten.

Met die introductie zegt de organisatie geen woord teveel. Het programma is divers. Cinefielen beschouwen de jaren zeventig als de meest memorabele en vruchtbare periode van de filmindustrie. Jonge, veelbelovende regisseurs als Francis Ford Coppola, Martin Scorcese, George Lucas, Stanley Kubrick, Robert Altman, Milos Forman, Steven Spielberg, en Woody Allen leverden samen met een nieuwe, talentvolle generatie acteurs en actrices een prachtige reeks filmklassiekers af.

Denk aan donkere, maatschappijkritische films als Taxi Driver, One flew over the Cuckoo's Nest en A Clockwork Orange, aan Arthouse-komedies als Life of Brian en Annie Hall, maar ook aan kaskrakers als Jaws en het onvolprezen epos The Godfather. Tegelijkertijd trok de Europese film de aandacht, met het expliciete Last Tango in Paris en het verstilde 'huisvrouwendrama' Una Giornata Particolare van Bernardo Bertolucci en Ettore Scola. In Hollywood werd er intussen stevig op los gedanst in Saturday Night Fever en Grease en kreeg de underdog hij recht op had in Rocky.

Tijdens De Filmklassiekers zijn er op vrijdag en zaterdag voorstellingen in theater De Toegift@Klif 12, Hotel B&B Loodmans Welvaren en het Hoornder kerkje en op zondag ook in theater De Kiekendief op Vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp. Op zaterdagavond wordt De Toegift omgetoverd tot discotheek en is er een dansfeest tot in de kleine uurtjes.

Het festival is te bezoeken met zowel losse kaartjes als met een passe-partout. Meer informatie, beschrijvingen en het programma op www.defilmklassiekers.nl.

Win passe-partouts

In samenwerking met de organisatie mag de Texelse Courant twee keer twee passe-partouts voor het filmfestival aanbieden. Men maakt kans op deze tickets door voor maandag 10:00 uur 27 januari een mail te sturen naar redactie@texelsecourant.nl. Vermeld hierbij naam en telefoonnummer en de reden waarom die kaarten nu juist naar u moeten.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een dam tussen Schotland en Noorwegen, plus één tussen Frankrijk en Engeland ter bescherming tegen de zeespiegelstijging van enkele meters. Goed plan?Reageren!