Aan tafel om ideeën te bedenken voor De Waal.
Aan tafel om ideeën te bedenken voor De Waal. Foto: Gerrit Verhoeven

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Veel ideeën op eerste inspiratie-avond

Algemeen

Liefst 11 ideeën zijn woensdagavond naar voren gebracht tijdens de eerste inspiratie-avond voor het project Verrijk je Buurt van het Texelfonds.

De Waal had de primeur. In dorpshuis De Wielewaal werd door Waalders gebrainstormd over plannen om hun eigen buurt nog leuker te maken.

De ideeën liepen volgens projectleider Tessa van Daalen enorm uiteen. Van een dorpsdiner en een pruimentaartbakevenement tot concerten in de kerk en creatieve of dansworkshops in De Wielewaal. Ook was er een voorstel om een videodocument te maken met oudere Waalders die de oorlog nog hebben meegemaakt, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Andere bewoners wilden onderzoeken of er nog oude foto's uit die tijd van De Waal waren, om daar eventueel een fototentoonstelling mee te maken. Plannen voor aanpassing van het speelterrein, zodat het ook volwassenen uitdaagt tot bewegen en een oplossing voor fietsen nabij de kerk moet eerst nader worden besproken met de gemeente.

Een sympathieke idee om een duofiets aan te schaffen en daarmee op pad te gaan met Waalders die niet meer in staat zijn om zelfstandig te fietsen, past volgens Van Daalen waarschijnlijk qua budget niet bij dit project, maar wordt toch meegenomen, omdat het mogelijk op een andere manier door het Texelfonds kan worden gefaciliteerd. Per idee is bij Verrijk je Buurt maximaal €3000,- beschikbaar.

Alle ideeën worden verzameld en alvast bekeken door het bestuur van het Texelfonds. Eind maart volgt de beslissing welke plannen worden gesteund. Als er nadere uitwerking is gewenst, wordt contact opgenomen met de initiatiefnemers. Het is namelijk de bedoeling dat de ingebrachte plannen uiteindelijk door de indieners zelf worden uitgevoerd.

De volgende inspiratie-avond is vrijdag in dorpshuis De Bijenkorf in Oosterend, aanvang 20.00 uur. Alle dorpen komen aan de beurt. 

'Verrijk je Buurt' is een cadeau van het Texelfonds aan de Texelse samenleving in het kader van het 15-jarig bestaan van het lokaal gemeenschapsfonds.

Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 1 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen gisteren
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6