Afbeelding
Foto: Petra Mulder

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Dat je een discussie kunt winnen, betekent niet dat je gelijk hebt

Column

Allereerst een gelukkig nieuwjaar allemaal. Als ik dit schrijf, is het nog ochtend en ook ik zit nu inmiddels aan een glas bier en hoop maar dat we allemaal een fijne jaarwisseling hebben. Komend jaar ga ik eens per maand weer een stukje schrijven, maar met een iets andere toon dan men gewend was wellicht. 

Het is januari en dat is clichématig het moment voor allemaal goede voornemens die we bij de eerste de beste nieuwjaarsborrel al achterlaten in het lege glas. Mijn voornemen om iets minder cynisch te doen, lijkt dus om 0.01 uur al gesneuveld. Aan de andere kant heb ik dit nog in het oude jaar geschreven. Er is nog hoop. Iets vaker tot tien tellen op sociale media is wellicht een goed idee. Ik red mij doorgaans wel aardig met woorden (Ik zit er ook op natuurlijk), maar realiseer mij ook dat ik dat kunstje wel eens misbruik. Zoals mijn moeder vaak wijs sprak: "dat je een discussie kunt winnen, betekent niet dat je gelijk hebt." Het is een les die ik nog steeds te vaak vergeet. Ik kan niet tegen mijn verlies en schijnbaar is het ergens belangrijk om het laatste woord te hebben.

Die instelling maakt mij onderdeel van het probleem en daar gaan we dan ook aan werken dit jaar. Ik hoop dat ik hierin niet alleen sta. Niet alle boeren zijn stom en niet iedereen die voor natuur is, is groene maffia. Niet iedere boom die gekapt wordt, bezorgt een boswachter een nieuwe auto en aan de andere kant moeten onze natuurbeheerders ook begrijpen dat we liever nieuwe bomen zien dan kale vlaktes. Het poldermodel dat we zo zorgvuldig hebben opgebouwd, is op Texel zorgvuldig weggegraven uit Waalenburg en gestort in de diepste krochten van het gedempte poldertje Ceres. 

Er is geen begrip meer voor elkaars standpunt en ik merk dat ik zelf ook verander in een soort van activist als iemand 'voor de dertigste keer ontkent dat het klimaat verandert, omdat ze na lang speuren één half demente onderzoeker hebben gevonden die het onzin noemt'. Dat er tal van wetenschappers zijn die dat verhaal simpel onderuit halen, maakt dan niet uit. Feiten doen er niet meer altijd toe, "dat stond op Feesboek". Blijf kritisch bij wat je leest, zelfs als het in de Texelse Courant staat. We moeten het samen doen, dat wordt alleen maar belangrijker. 

Als kind van onderwijzers, opgegroeid op het platteland heb ik veel protesten gezien waar ik begrip voor had. Ik begreep de onderwijzers net zo goed als de boeren, al was ik daar één van de weinigen in mijn bubbel. "Docenten hebben het halve jaar vakantie en krijgen prima betaald voor dat baantje. Had ik het maar zo makkelijk!" Dat het werk van docenten in vakanties doorgaat, dat de sores van leerlingen met problemen vaak mee naar huis wordt genomen (en dus invloed heeft op het gezinsleven) en de avonden gevuld worden met vergaderingen en nakijken, wordt vaak vergeten. Dan heb ik het nog niet over bedreigingen door ouders of leerlingen waarmee men in de grote boze buitenwereld te maken heeft.

Ook de boeren begrijp ik heel goed. Ze werken hard (dat ontkent niemand) en de toekomst is onzeker. Dat gaat ook niet veranderen. Maar kritiek op de boeren lijkt op dit moment gelijk te staan aan moord. Het is aan de ene kant mooi dat ze zich zo gesteund voelen, maar als ook mindere kanten worden belicht, wordt de 'mainstreammedia-kaart gespeeld'. De media zijn links. De media: is dat dit sufferdje, is dat Visserijnieuws of Nieuwe Oogst? Is dat De Volkskrant of De Telegraaf of SBS 6, Wakker Nederland of de NOS? Als je het hebt over 'de boeren' krijg je de opmerking: "je moet ze niet over één kam scheren", en terecht. Een varkensboer (scharrelvarkens of megastal), een tuinder, een eigenaar van zonnepark op agrarische grond, een veeboer, een landbouwer... Allen zijn ze boer. Toch is het een heel andere tak van sport. "De boer" bestaat evenmin als "De media" of "De zorg".

In Nederland zijn we gezegend met het recht op protest. Dat is verankerd in onze grondwet. De boeren hebben net zoveel recht op protesteren als mensen die vechten voor het klimaat. Niet meer, niet minder. Dat geldt ook voor onderwijzers, mensen die voor het veranderen - of juist niet - van Zwarte Piet zijn, voor mensen die tegen vuurwerk en ga zo maar verder. Demonstreren is een grondrecht, mits er niets wordt vernield en er ruimte blijft voor discussie, zonder het complete scheldwoordenboek en een lading aan dreigementen mee te nemen.

Het is niet het volk dat bepaalt wie er mogen demonstreren. Soms word je het gewoon niet eens. En bij protesteren is het niet zo dat je pas ophoudt als je honderd procent krijgt wat je eist. Want het feit dat je een discussie kunt winnen, betekent niet dat je gelijk hebt. 

Job Schepers, hoofdredacteur Texelse Courant

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2