Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kerstverhaal

"Iedereen verdient een fijne kerst"

Cultuur

Mijn dienst is afgelopen, maar ik besluit nog even langs mevrouw S. te gaan. Ze zit in haar stoel naar buiten te staren. Gezien haar wazige blik lijkt ze met haar gedachten ver weg te zitten. De stilte wordt abrupt onderbroken door haar vertrouwde kraakstem; "Hopelijk komt Herman op tijd thuis voor de kerstnachtmis."

"Vast wel", zeg ik, en houd haar bevende hand vast. Wetende dat haar man een paar jaar geleden overleden is. Ze knikt en lijkt weer gerustgesteld. "Fijne kerst mevrouw", besluit ik en loop zachtjes de kamer uit. De deur van de gesloten afdeling van het verpleeghuis valt achter mij dicht.

Nadat ik mijn kerstpakket aan de voedselbank gedoneerd heb, ga ik samen met een vriendin traditiegetrouw een rondje over de sfeervolle kerstmarkt in Oosterend. Slenterend door de ijzige kou warmen wij ons dankbaar op bij elke vuurkorf die we maar tegenkomen. We genieten van allerlei heerlijkheden zoals oliebollen, snert en warme chocolademelk. Je kan over de hoofden lopen, maar de gezelligheid overheerst.

Om mij heen hoor ik het geroezemoes van mensen die lekker aan het bijkletsen zijn met (oude) bekenden die ze tegenkomen. Even later staan we te luisteren naar de prachtige klanken van kerstliederen die Excelsior ten gehore brengt. Ik krijg kippenvel en dat komt deze keer niét door de kou...

Verderop zie ik een groepje bewoners van het Maartenhuis. Een meisje in een rolstoel kijkt met volle bewondering naar een glinsterend engeltje, dat bij een kraam hangt met allerlei versieringen. In een opwelling koop ik het voor haar en ze kijkt me stralend aan.

Eenmaal thuis gekomen belt mijn leidinggevende; of ik tóch kan werken met de kerst, er is een collega ziek. Geen probleem; graag zet ik mij in voor de kwetsbare mens. Iedereen verdient een fijne kerst en om daaraan een kleine bijdrage te leveren is zó dankbaar en waardevol!

Martine Heerschap

Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 1 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 3 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 21 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 23 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen gisteren
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8