Hoofdredacteur Job Schepers interviewt Lodewijk Hoekstra bij 'de kinderboerderij 2.0'.
Hoofdredacteur Job Schepers interviewt Lodewijk Hoekstra bij 'de kinderboerderij 2.0'. Foto: SBS

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

'Kinderboerderij 2.0' op De Krim als onderdeel programma SBS 6

Algemeen

De rubriek 'Lodewijks groene geluk' van het SBS 6-programma 'De Grote Tuinverbouwing' draait vanaf 11 januari 2020 helemaal om het realiseren van een 'kinderboerderij 2.0' nabij de ponyweide op De Krim. In totaal duurt het project zo'n half jaar, de eerste opnames zijn gemaakt.

Deze week waren Lodewijk Hoekstra en zijn team voor de eerste draaidag op Texel en maakten zij een trip over het eiland om inspiratie op te doen. Ook spraken zij met diverse mensen op De Krim en inspecteerden zij de plek waar de nieuwe kinderboerderij moet komen. In de rubriek 'Lodewijks Groene Geluk' toert Lodewijk wekelijks in zijn speciale bus door het land om de mensen op een plezierige manier te leren over duurzaamheid. In verschillende woonwijken laat hij de bewoners zien hoe makkelijk en simpel het is om met groen aan de slag te gaan. Een logische vraag is dan ook hoe ze op De Krim terecht zijn gekomen.

"Vorig jaar hebben we hier al opnames gemaakt voor een ander programma, dat beviel heel goed. Het is een prachtig park. Maar deze kinderboerderij kan nog wel wat hulp gebruiken zoals je ziet", stelt Lodewijk terwijl hij een gammel hekwerk inspecteert. Hij vervolgt: "Wat we kunnen hergebruiken, gaan we hergebruiken. Lang niet alles hoeft weg. Sommige dingen passen niet echt meer hier, maar kunnen ergens anders nog een nieuw leven krijgen."

Aan het omhekte weiland met wat hokjes en wat speelgebouwen is te zien dat het inderdaad wel wat aandacht kan gebruiken. Lodewijk wil dat niet alleen gaan doen. "We gaan met lokale partijen, waaronder Staatsbosbeheer die hier ook het Krimbos heeft, samenwerken en ook met bewoners. En we hopen ook dat de lokale pers het blijft volgen, daarom hebben we jullie direct uitgenodigd", vervolgt Lodewijk.

In de nieuwe kinderboerderij moet ruimte komen voor dieren die men er verwacht, maar ook voor de insecten. "Die zijn er steeds minder en wel enorm belangrijk. Daarnaast moeten kinderen hier lekker vies kunnen worden tijdens het buiten spelen."

Gedurende het proces moet ook duidelijk worden hoe een en ander onderhouden wordt wanneer de opnames voorbij zijn. "Voor het af is, vertrekken we sowieso niet en we dragen het daarna ook goed over", verzekert de presentator. De Grote Tuinverbouwing wordt op zaterdag om 17:00 uur uitgezonden op SBS6 en zondagochtend herhaald.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 8 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3