Afbeelding

Is jouw tuin klaar voor de winter?

Algemeen

Het wordt steeds kouder, maar ook in het late najaar kan je nog steeds je tuin winterklaar maken. Doe je laptop in je laptoptas 14 inch en ga lekker buiten aan de slag.

Sommige mensen vinden de term de tuin winter klaar maken onzin, maar of het nu nodig is of niet in het najaar zijn er wel klussen te doen. Denk aan onkruid verwijderen, het gras voor de laatste keer maaien, bladeren verwijderen of het bemesten van de tuin. Het is altijd goed om je tuin voor te bereiden op het koude weer. Bovendien is het heerlijk om in de frisse lucht bezig te zijn.

In het voorjaar heb je profijt van de klussen die je nu uitvoert. Je hebt meer kans dat je planten de winter overleven en in het voorjaar groeien ze weer mooi uit. Zo lang het nog niet dik vriest kan je in de tuin werken. De ideale temperatuur ligt tussen de vijf en tien graden.

Wat kan je zoal doen?

Knip de haag voor de allerlaatste keer en snoei de planten die uitgebloeid zijn. Het gras maai je tot ongeveer een hoogte van vier centimeter. Verwijder de bladeren op je gazon, zodat het gras niet geel wordt, maar groen blijft. Is er sprake van vorst loop dan niet teveel op je gazon rond, ook hiermee voorkom je bruine plekken. Sneeuw is niet erg, dat kun je prima laten liggen.

Heb je een buitenkraan? Sluit die dan, want ijs zet uit. Heb je een vijver verwijder daar dan ook de dode planten en bladeren. Wil je nog wat planten verplaatsen dan is de herfst de ideale periode daarvoor. Ben je een liefhebber van voorjaarsbollen, plant ze nu en geniet in de lente.

Heb je terracotta potten haal die dan naar binnen of bescherm ze met noppenfolie. Liefhebbers van zinken gieters moeten niet vergeten deze te legen zodat ze niet kapot vriezen in de winter.

Laat een gedeelte rommelig

Heb je vorstgevoelige planten in je tuin te staan bescherm die dan door gevallen bladeren. Let er op dat het geen al te dikke laag wordt, niet dikker dan zo'n acht centimeter anders heb je kans op schimmels. Een andere oplossing is inpakken met jute en stro.

Over bladeren gesproken, hou een gedeelte van je tuin rommelig met bladen. Blad in je borders kun je gewoon laten liggen. Zo help je eventuele egels en vogels de winter door en insecten gebruiken het voor voedsel en zetten het om in stoffen die welkom zijn voor uw tuingrond. Niet alleen dieren profiteren van dat gedeelte met de balderen ook paddenstoelen zijn er blij mee. Ook die zorgen voor voeding in uw tuin.

Opfleuren

Na al die klussen ben je waarschijnlijk wel toe aan een wijntje uit je wijnkoelkast. Ben je tevreden over het resultaat of ben je zo'n type die de tuin vrolijker wil maken. Voeg dan meer groen toe door planten zoals hedera, taxus baccatta of skimmia te planten. Ook vogelhuisjes fleuren de boel op. Net zoals sommige mensen de winter in Nederland ontvluchten door een periode in het buitenland te vertoeven in een vakantiehuis met zwembad houden vogels van de warmte van vogelhuisjes.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 11 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3