Waardering van burgemeester Uitdehaag voor Gerrit Hoogerheide.
Waardering van burgemeester Uitdehaag voor Gerrit Hoogerheide. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Waardering oudste redder Nederland

Algemeen

Hij was redder bij de KNRM van 1943 tot 1953. Afgelopen zaterdag was de 100-jarige Gerrit Hoogerheide uit Den Burg even terug bij de KNRM.

De reddingmaatschappij zette hem in het reddingsstation van De Koog in het zonnetje, omdat hij één van de oudste oud-redders van Nederland is. Er is slechts één oud-redder die iets ouder is.

De heer Hoogerheide, op Texel bekend als 'Gerrit van Kaatje', kreeg van burgemeester Michiel Uitdehaag een bijzonder boek over reddingen van de KNRM en hij bezocht de reddingsstations van zowel De Koog als De Cocksdorp.

Dat gebeurde tegelijkertijd met de jaarlijkse donateursdag waarbij mensen die 50 jaar donateur zijn een onderscheiding van de KNRM krijgen.

De heer Hoogerheide, de oudste bewoner van het eiland, was actief in de tijd dat er nog met roeireddingboten werd gevaren en de mannen roeiend de zee opgingen om mensen in nood te redden. Zijn vader en zijn zoon waren ook allebei actief bij de KNRM die destijds nog de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij heette.

Gerrit Hoogerheide ging, begeleid door schoondochter Harmien Hoogerheide, mee naar De Cocksdorp voor de lancering van de Beursplein 5.

De gehuldigde donateurs op Texel zijn Bauke Groenhof uit Oudeschild (zij werd waargenomen door haar man Jelle), Marjan Huizinga uit Den Burg, Dirk Schagen uit Oudeschild, Willem Grisnigt uit Den Burg en Paul Koole uit het Drentse Gasselternijveen die een tweede huis op Texel heeft en jaarlijks op het eiland aanwezig is.

Willem Grisnigt kreeg extra aandacht, omdat hij jarenlang secretaris en penningmeester van de plaatselijke commissie van de KNRM op Texel is geweest. Bestuurslid Maarten Drijver van de KNRM sprak zijn waardering uit voor de vele uren vrijwilligerswerk die Willem in de reddingmaatschappij heeft gestoken.

Dirk Schagen vertelde dat zijn vader vroeger nog met de heer Hoogerheide op de reddingboot heeft gevaren.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 1 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 3 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 20 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7