Logo texelsecourant.nl
Waardering van burgemeester Uitdehaag voor Gerrit Hoogerheide.
Waardering van burgemeester Uitdehaag voor Gerrit Hoogerheide. (Foto: Jeroen van Hattum)

Waardering oudste redder Nederland

Hij was redder bij de KNRM van 1943 tot 1953. Afgelopen zaterdag was de 100-jarige Gerrit Hoogerheide uit Den Burg even terug bij de KNRM.

De reddingmaatschappij zette hem in het reddingsstation van De Koog in het zonnetje, omdat hij één van de oudste oud-redders van Nederland is. Er is slechts één oud-redder die iets ouder is.

De heer Hoogerheide, op Texel bekend als 'Gerrit van Kaatje', kreeg van burgemeester Michiel Uitdehaag een bijzonder boek over reddingen van de KNRM en hij bezocht de reddingsstations van zowel De Koog als De Cocksdorp.

Dat gebeurde tegelijkertijd met de jaarlijkse donateursdag waarbij mensen die 50 jaar donateur zijn een onderscheiding van de KNRM krijgen.

De heer Hoogerheide, de oudste bewoner van het eiland, was actief in de tijd dat er nog met roeireddingboten werd gevaren en de mannen roeiend de zee opgingen om mensen in nood te redden. Zijn vader en zijn zoon waren ook allebei actief bij de KNRM die destijds nog de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij heette.

Gerrit Hoogerheide ging, begeleid door schoondochter Harmien Hoogerheide, mee naar De Cocksdorp voor de lancering van de Beursplein 5.

De gehuldigde donateurs op Texel zijn Bauke Groenhof uit Oudeschild (zij werd waargenomen door haar man Jelle), Marjan Huizinga uit Den Burg, Dirk Schagen uit Oudeschild, Willem Grisnigt uit Den Burg en Paul Koole uit het Drentse Gasselternijveen die een tweede huis op Texel heeft en jaarlijks op het eiland aanwezig is.

Willem Grisnigt kreeg extra aandacht, omdat hij jarenlang secretaris en penningmeester van de plaatselijke commissie van de KNRM op Texel is geweest. Bestuurslid Maarten Drijver van de KNRM sprak zijn waardering uit voor de vele uren vrijwilligerswerk die Willem in de reddingmaatschappij heeft gestoken.

Dirk Schagen vertelde dat zijn vader vroeger nog met de heer Hoogerheide op de reddingboot heeft gevaren.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ga speulen met Ouwe Sunderklaas:Reageren!